Šéfka ECB varuje pred príliš rýchlym znižovaním úrokových sadzieb

Christine Lagarde (Foto: Flickr)

Podľa prezidentky Christine Lagardovej sa nesmie Európska centrálna banka (ECB) unáhliť so znižovaním úrokových sadzieb a ohroziť tak pokrok v boji s infláciou. Aj keď priznáva, že klesajúci trend smerom k dvojpercentnému inflačnému cieľu zostáva nenarušený, zdôrazňuje, že si musia byť istejší. Lagardová to uviedla na vypočutí v Európskom parlamente v Bruseli.

Svojimi komentármi pokúša trpezlivosť niektorých centrálnych bankárov, ktorí sú naklonení k znižovaniu úrokových sadzieb vo veľmi blízkej budúcnosti. Kontroverzná diskusia na zasadnutí ECB o sadzbách začiatkom marca je preto na spadnutie.

Lagardeová v európskom parlamente ďalej uviedla, že eurozóna bude musieť v najbližšom období stále bojovať s pochmúrnou ekonomickou aktivitou. Tá nadväzuje na slabý rok 2023, v ktorom rast ekonomiky eurozóny v poslednom štvrťroku stagnoval.

„Prichádzajúce údaje naďalej signalizujú utlmenie aktivity v najbližšom období,“ povedala prezidentka ECB. Zároveň však dodala, že niektoré výhľadové ukazovatele naznačujú v nasledujúcom roku oživenie.

Šéfka ECB zároveň obhájila januárové rozhodnutie ECB ponechať úrokové sadzby na nezmenenej úrovni. „Tieto úrokové sadzby sú na úrovniach, ktoré, ak sa udržia počas dostatočne dlhého obdobia, významne prispejú k včasnému návratu inflácie k 2-percentnému cieľu,“ uviedla Lagardeová.

Zdroje: handelsblatt.com; euronews.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre