Ťažký mesiac pre Bitcoin. Vyhliadky neveštia nič dobré

Aktuálny mesiac bol pre digitálne meny opäť náročným.

Kým ešte na začiatku júna sa populárna kryptomena bitcoin obchodovala za 7600 dolárov, aktuálne jej kurz zápasí o udržanie sa nad hodnotou 6000 USD.

Už pri prvom pohľade na nižšie priložený 4-hodinový graf je zjavné, že sa nachádzame v klesajúcom trende, ktorý sa pravdepodobne len tak ľahko neotočí.

Analytici uvádzajú, že podľa technických indikátorov môžeme vidieť ďalší pokles k úrovni 5800 dolárov.

Je však možné, že na súčasných úrovniach sa prepad ceny zastaví. Obchodník a analytik Brian Kelly hovorí, že priemerné náklady na ťažbu jedného BTC predstavujú 5900 USD, čo naznačuje, že pri tejto cene sa môže vytvoriť silný support. Od roku 2014 sa vždy cena bitcoinu držala nad nákladmi na ťažbu, čo hrá do karát býkom.

Tom Lee z Fundstrat tvrdí, že za aktuálnym poklesom ceny bitcoinu stojí najmä expirácia futures kontraktov na burze CBOE. Je dokázané, že 10 dní pred exspiráciou kontraktov cena bitcoinu zvyčajne klesla o 18%.

Známy investor Spencer Bogart vyhlásil, že celý sektor s kryptomenami má pred sebou veľmi ťažké obdobie a ďalšie výpredaje nie sú vylúčené. Bogart to zdôvodňuje tým, že počas leta pravdepodobne dôjde k vynúteným predajom viacerých fondov s kryptomenami. Tie vznikli práve v lete minulého roka a vzhľadom na nepriaznivý vývoj cien budú musieť časť pozícií svojich investorov ukončiť.

Sektoru s kryptomenami tento mesiac nenahrávali ani ďalšie skutočnosti. Opäť sa objavili hackerské útoky, keď v južnej Kórei napadli dve burzy Bithumb a Conrail. Ďalším nepriaznivým faktorom je, že Americká komisia pre terminované obchody s komoditami (CFTC) požiadala štyri veľké kryptomenové burzy, aby jej poskytli komplexné obchodné informácie. Tieto údaje majú byť nápomocné pri vyšetrovaní možného manipulovania cien s digitálnymi menami.

Oslabenie záujmu o kryptomeny vidieť napríklad aj pri digitálnych peňaženkách, ktoré slúžia ako úložisko súkromných kľúčov pre obchodovanie alebo prijímanie virtuálnych mien. Upozornil na to Nicholas Colas, spoluzakladateľ spoločnosti DataTrek Reasearch.

Ako uviedol, v čase, keď cena bitcoinu atakovala úroveň 20-tisíc dolárov, rast nových peňaženiek pre virtuálne meny dosahoval 7,6%. V uplynulých dvoch mesiacoch to bol rast iba o 2%.

Bitcoin je prvou kryptomenou, ktorá vznikla v roku 2009. Ide o digitálne platidlo, ktoré je alternatívou klasických fiat mien, ako je americký dolár, euro či jen.

Vzhľadom na to, že ide o decentralizovanú menu (nestojí nad ňou žiadna centrálna inštitúcia) a má deflačný a anonymný charakter, bitcoin a iné kryptomeny sa naďalej tešia veľkému záujmu.

Virtuálne meny môžete buď ťažiť, prípadne si ich zakúpiť cez niektorú z kryptomenových búrz. K nim patrí aj Bitstamp, jedna z popredných búrz s virtuálnymi menami v Európe. Ak sa chcete o nej dozvedieť viac, tu je zaujímavá Bitstamp recenzia.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre