Úvery od ECB dokážu banky splatiť podstatne skôr

Niektoré z európskych bánk, ktoré získali miliardové úvery od Európskej centrálnej banky (ECB), aby sa počas krízy udržali nad vodou, sú pripravené splatiť svoje dlhy skôr.

Frankfurt: Európska centrálna banka (Photo by MPD01605 – flickr.com)

Európska centrálna banka (ECB) uviedla, že až 278 európskych bánk splatí svoje trojročné úvery v objeme 137 miliárd eur predčasne.

Úvery z čias nárekov

Peniaze si požičiavali v dvoch kolách, v decembri 2011 a februári 2012, pričom niektoré banky ich splatia už 30. januára. Tieto neštandardné úvery boli poskytnuté v čase, keď sa mnohí obávali, že eurozóna sa môže rozpadnúť. Nie len Grécko bolo na pokraji bankrotu, ale tiež Španielsku a Taliansku investori neverili a očakávali, že budú potrebovať medzinárodnú pomoc.

Katastrofické scenáre sa nenaplnili a počas dnešného dňa sa šéf ECB Mario Draghi vyjadril, že dôvera v spoločnú menu 17 krajín, ktorej vznik sa datuje do roku 1999, sa v priebehu uplynulého roka obnovila. „Pokiaľ bude niekto chcieť nájsť spoločného menovateľa, prečo by sme si mali rok 2012 zachovať v pamäti, myslím že sa dá odpovedať, že to bol rok obnovy eura,“ uviedol Mario Draghi na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose.

Všetky indexy ukazujú na podstatné zlepšenie finančnej kondície a ECB očakáva, že hospodársky rast v eurozóne sa bude v roku 2013 pohybovať medzi mínus 0,9 % a plus 0,4 %. Mario Draghi však dáva, že všetko so všetkým súvisí, ale je ešte skoro povedať či môžeme byť zatiaľ spokojný. Rovnaký impulz sme totiž stále nevideli v „skutočnej“ ekonomike a to je to, kde bude potrebné urobiť ešte oveľa viac.

ECB prostredníctvom neštandardných pôžičiek vypožičala viac ako bilión eur. (Photo by sxc.hu)
Požičaný bol bilión

Celkovo ECB požičala v rámci neštandardných nízko úročených trojročných pôžičiek viac ako 1 bilión eur. Z toho 530 miliárd vo februári 2012 pre 800 bánk v celej Európskej únii.

Ešte predtým (v decembri 2011) bolo požičaných 489 miliárd eur a práve z nich pochádzajú aj pôžičky, ktoré budú splatené skôr. Obe kolá dlhodobých refinančných operácii (LTRO) zahŕňajú ustanovenia o možnosti splatiť ich skôr, začínajúc koncom tohto mesiaca.

Predčasné splatenie by mohlo byť vnímané ako znamenie, že eurozóna sa zotavuje. ECB však nemôže odhaliť krajiny, z ktorých pochádzajú banky, kde k predčasnému splateniu dôjde.

Je tak možné, že mnohé z bánk budú z finančne silnejších krajín ako Nemecko a Holandsko a to by naznačovalo, že rozdiely medzi severom a slabším juhom naďalej zostávajú značné.

Foto: sxc.hu; MPD01605

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre