V bankovom sektore je opäť dusno. Bitcoin sa naťahuje k 30-tisíc USD

pokles

V americkom bankovom sektore je opäť poriadne dusno. O negatívny sentiment sa po novom postarala banka First Republic Bank (FRB), ktorá sa po krachu Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank dostala pod tlak. Banka so sídlom v Kalifornii v pondelok vyhlásila, že v marci prišla o viac ako 40 % svojich vkladov (viac ako 100 mld. dolárov). V reakcii na to sa akcie First Republic Bank v utorok prepadli o 50 %.

Aj FRB postihol tzv. „run na banku“, kedy klienti hromadne vyberajú svoje vklady, pretože banku považujú za problémovú. Takýto „run“ má tendenciu výrazne prehĺbiť akéľkovek problémy, s ktorými sa banka potýkala.

V dnešnom obchodovaní pokles akcií pokračuje a akcie First Republic Bank strácajú viac ako 30 % po tom, ako prišla správa, že americká vláda nie je ochotná zasiahnuť do záchranného procesu. Akcie klesli na rekordné dno a trhová hodnota banky sa prvýkrát prepadla pod 1 miliardu dolárov. Obchodovanie dnes bolo natoľko volatilné, že newyorská burza NYSE viackrát zastavila obchodovanie s akciami FRB.

Prepad akcií First Republic Bank
Prepad akcií First Republic Bank

Na vrchole v novembri 2021 trhová hodnota banky dosahovala 40 miliárd dolárov, čo je pokles hodnoty o 98 %. Podobne ako Silicon Valley Bank a Signature Bank, aj First Republic, ktorá bola založená v roku 1985, sa starala o bohatú klientelu a mnohé z jej vkladov sú  príliš veľké na to, aby ich mohla poistiť Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

Na pozadí problémov v bankovom sektore sa darí kryptomenám. Najväčšia kryptomena bitcoin dnes získava viac ako 7 % a aktuálne sa obchoduje za 29 735 dolárov. Ethereum pridáva takmer 6 % na 1946 USD. Časť expertov tvrdí, že to nie je náhoda – keďže ide o decentralizované aktíva, ktoré majú obmedzenú likviditu, očakáva sa, že nebudú mať problémy, ktorým aktuálne čelia centralizované banky. Pre niektorých investorov sú preto kryptomeny akousi poistkou proti turbulenciám v bankovom sektore.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre