Recesia v USA? Riziko tu stále je, hovorí šéf JPMorgan

usa dolár

Šéf najväčšej americkej banky JPMorgan Jamie Dimon uviedol, že možnosť recesie v USA zostáva naďalej “na stole”.

„Svet počíta s mäkkým pristátím, s pravdepodobnosťou na úrovni 70 – 80 %,“ uviedol Dimon na utorkovom podnikateľskom summite Australian Financial Review v Sydney. „Myslím si, že šanca na mäkké pristátie v najbližšom roku alebo dvoch je polovičná. Najhorším prípadom by bola stagflácia.“

Podľa neho by sa Federálny rezervný systém (Fed) nemal príliš ponáhľať so znižovaním sadzieb. Dimon si myslí, že ekonomické ukazovatele boli skreslené pandémiou COVID-19 a berie ich „s rezervou“. Ako uviedol, centrálna banka by si pred znížením sadzieb mala počkať na jasnejšie informácie. „Vždy môžu sadzby znížiť rýchlo a dramaticky,“ povedal a dodal, že nezamestnanosť v USA je v súčasnosti veľmi nízka a mzdy naďalej rastú.

Predseda Fedu Jerome Powell minulý týždeň naznačil, že centrálna banka sa blíži k istote, ktorú potrebuje na to, aby začala znižovať úrokové sadzby. „Čakáme, kým nadobudneme väčšiu istotu, že inflácia udržateľne smeruje k úrovni 2 %. Keď túto istotu získame – a nie sme od nej ďaleko – bude vhodné začať uvoľňovať menovú politiku,“ povedal Jerome Powell.

Zdroje: bloomberg.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre