India zakázala vývoz cibule

India sa rozhodla konať, a vydala dočasný zákaz na vývoz cibule, ktorý exspiruje 15. januára. Cieľom je zabrániť mohutnému rastu ceny tejto potraviny na miestnom trhu. Zákaz vývozu by nemal ovplyvniť svetový trh, no treba si uvedomiť dôležitosť cibule v Indii a okolitých krajinách, ktorá tvorí základnú surovinu na prípravu jedla v týchto kultúrach. Denne sa jej spotrebujú desiatky tisíc ton.

Cena cibule vzrástla minulý týždeň o 100% na takmer 1,2 eura za kilo, vláda sa preto obávala protestov najchudobnejších. V roku 1998 bol minister poľnohospodárstva takmer donútený odstúpiť, keď v súvislosti z vysokými cenami odporučil nízkopríjmovým rodinám, aby zmenili jedálny lístok.

Vláda očakáva, že sankcie na vývoz by mali upraviť ceny cibule do pôvodných hodnôt za dva až tri týždne. Cena základných potravín je v krajine politicky veľmi dôležitá. V roku 2010 sa bude konať viacero volieb, kde by chcela súčasná vláda potvrdiť svoje pozície, no robí im starosti až 10 % inflácia cien potravín, ktorú sa nedarí znížiť.

Spracované podľa BBC.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať