Španielske dlhopisy opäť s vyšším úrokom

Španielska vláda ponúkla investorom svoje dlhopisy, musí však na úrokoch zaplatiť o 45 % viac, ako tomu bolo na poslednej porovnateľnej aukcií. Výnos z 12 mesačných „bondov“ vzrástol z novembrových 2,37 % na 3,45 %. Rastúci úrok ukazuje, že investori nevidia budúcnosť Španielska „ružovo“. Krajina je výrazne zadlžená a niektorí analytici upozorňujú, že banky podhodnocujú svoje straty a úmyselne skresľujú hospodárske výsledky.

Úrok za 18-mesačné dlhopisy takisto vzrástol a dosiahol výšku 3,72 % v porovnaní s 2,66 % v novembri. Ratingová agentúra Moody´s upozorňuje, že rating krajiny by mohol klesnúť, pretože objavila nezrovnalosti v účtovníctve španielskych bánk. Straty by mali dosiahnuť vyššiu hodnotu ako je tomu dnes.

Na budúci rok si potrebuje Španielsko požičať 30 až 31 mld. eur, oproti pôvodne plánovaným 45 miliardám. Krajina má v pláne privatizovať letiská a národnú lotériovú spoločnosť. Otázne je, či načrtnutá privatizácia a úsporné opatrenia dokážu upokojiť investorov na finančných trhoch.

Spracované podľa BBC

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať