Merkelová: „Zlyhá Euro, zlyhá Európa“

Nemecko a Francúzko stoja bok po boku pri odmietaní spoločných dlhopisov krajín Eurozóny. Miesto toho chcú skôr ďalej rozšíriť hospodársku politiku EÚ. Na tomto sa dohodla kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy v piatok vo Freiburgu.

Stretnutie bola príprava pred samitom EÚ, ktorý sa bude konať budúci týždeň v Bruseli. On by mal urobiť rozhodujúce kroky pre dlhodobú ochranu spoločnej meny proti špekulantom.

Sarkozy a Merkelová odmietajú kritiku šéfa Euroskupiny Jean-Claude Juncekra. On obvinil Merkelovú, že má jednoduché myšlienky a neeurópske správanie, po tom ako odmietla jeho koncept spoločných euro dlhopisov.  „Nechápem ako by mohlo byť Nemecko sebec. Napokon práve Nemecko je najväčším prispievateľom v Európskej únii“ povedal Sarkozy.

Merkelová žiada kolektívneho ducha v Európskej únii: „Je to duch, ktorý spája nás všetkých (…). Zlyhá euro, zlyhá Európa.“

Vládne konzultácie s viacerými ministrami na oboch stranách sa konali z dôvodu vidiny ostrého konfliktu v EÚ kvôli európskym vládnym dlhopisom, ktoré viac či menej požaduje viacero štátov Európskej únie. Merkelová sa obáva, žeby to mohlo zdražiť úvery pre samotné Nemecko a znížiť tlak na šetrenie v iných krajinách EÚ.

Rozhovory sa konali za prísnych bezpečnostných opatrení. Dvaja výtržníci boli zatknutí políciou. Jedna žena sa pokúsila na Merkelovú a Sarkozyho zaútočiť fľašou s vodou, avšak bola včas zastavená.

Spracované podľa finanztreff.de

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať