Nemecký minister: plná zamestnanosť možno už čoskoro

Nemecký minister hospodárstva Rainer Bruederle pozitívne hodnotí hospodárstvo svojej krajiny a tvrdí, že „plná zamestnanosť bude čoskoro možná“.

Povedal, že Nemcom sa darí a viac míňajú. Domáca spotreba je tak dostatočne silná. Dáta zverejnené tento týždeň ukázali, že nemecká podnikateľská dôvera je na 20-ročnom maxime.

Nemecký optimizmus je tak v ostrom kontraste so záplavou problémov niektorých európskych krajín, ktoré bojujú s vysokou zadlženosťou.

Nemci sú v expanzívnej nálade. Znova veľa investujú a míňajú. Domáci dopyt teraz prispieva viac ako polovicou na hospodárskom raste krajiny a experti predpokladajú, že v budúcom roku bude až 90 percent rastu pochádzať z domácej ekonomiky. To je veľmi významné, nakoľko Nemecko je druhý najväčší vývozca na svete.

Bruederle taktiež uviedol, že nemecký trh práce je v dobrom stave. Teraz je menej ako tri milióny nezamestnaných. Dokonca aj počet dlhodobo nezamestnaných v súčasnosti klesá, čo sa nikdy v minulosti nestalo.

Nemecká ekonomika vzrástla od júla do septembra o 0,7 percenta, zatiaľ čo priemer eurozóny bol 0,4 percenta. Toto nasledovalo po rekordom raste o 2,3 percenta v predchádzajúcich troch mesiacoch.

Spracované podľa BBC.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať