Českú ekonomiku podporuje zahraničný trh

Česká ekonomika sa naďalej spamätáva razantným tempom, pričom ju podporuje predovšetkým robustný zahraničný dopyt. Miera inflácie naposledy mierne stúpla na 2 %. Aj keď to predstavuje hornú hranicu úrovne, o ktorú sa snaží centrálna banka, v nasledujúcich mesiacoch by sa hlavná úroková sadzba nemala zvyšovať a už vôbec nie v prípade, že úrokové sadzby v Európe zostanú nízke.
V komunálnych voľbách koncom októbra opozícia dosiahla lepší výsledok ako vládna strana a získala väčšinu v senáte. Aj keď je moc českého senátu značne obmedzená, pre koaličnú vládu v Prahe bude o niečo ťažšie presadiť plánované úsporné opatrenia.
Výnosy českých dlhopisov boli v medzimesačnom porovnaní vyššie, a teda prevažne nasledovali vývoj eurových benchmarkových dlhopisov.
Česká koruna zostala relatívne stabilná a oproti euru bola mierne slabšia. Po slabom septembrovom kurzovom vývoji český akciový trh v októbri zaznamenal vyše 2 % plus. Energetickú spoločnosť ČEZ zaťažili diskusie o novom regulovaní poplatkov za emisie CO2 v nasledujúcich rokoch.
Zdroj: rcm-international.com
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať