Doprajte svojim investíciám Vianoce

Pozitívna výsledková sezóna a nová likvidita pre finančné trhy. To je priam lahôdka pre akcie, ktoré si v posledných týždňoch pripisujú slušné výnosy. Správcovia akciových fondov  tak majú predčasné Vianoce a držitelia podielových jednotiek taktiež. Avšak nesolventnosť, či unáhlená spotreba vás môže viesť k zrušeniu uzavretého investičného produktu.  Bude i naďalej na akciových trhoch pretrvávať táto „ vianočná“  nálada?

Pri zhliadnutí na minulý týždeň, kedy bola hlavnou „ finančnou“  udalosťou menová politika FED-u , uštedrili akcie investorom nemalé zisky. Tie sa po oznámení dodania 600 mld. likvidity Federálnym rezervných systémom, postavili opäť na nohy. Po ukončení piatkového obchodovania tak akciový index USA,  Dow Jones Industrial  opäť získal a ukončil na úrovni 11 444 b. Nemecký index DAX vyhupol na  6754 b., čo predstavuje nárast o 0,29 %.

index Dow Jones Industrial (zdroj: finance.yahoo.com)

index DAX (zdroj: finance.yahoo.com)

Pozitívne výhľady jednotlivých spoločností  aj prostredníctvom zverejnených US-  indexov  ISM, tak akciám jednoznačne prilepšujú.  Bude to pre nádych akcií všetko?

Najrôznejšie investičné produkty, týkajúce sa akciových fondov , tak po hlbokých prepadoch prinášajú radosť. Ako vieme, výnosnosť akciového fondu primárne závisí od situácie na akciových trhoch. Tá je vzhľadom na „ okolnosti“ prosperujúca, a tak je výkonnosť jednotlivých fondov utešujúca. Nesolventnosť, či unáhlená spotreba vás môže viesť k zrušeniu uzavretého investičného produktu. Dlhotrvajúcu investíciu tak môžete ukrátiť o dych, ktorý nabrali akciové trhy. Práve na ňom môžete ešte získať.

K ostro sledovaným  makro dátam, ktoré budú udávať pohyb na akciových trhoch,  môžeme zaradiť hodnotu obchodnej bilancie v USA, ktorej zverejnenie príde túto stredu. Ďalším impulzom pre rast akciových fondov môže byť pozitívna hodnota indexu spotrebiteľskej dôvery v USA,  ktorý bude zverejnený tento piatok.

Pri dlhodobom nahliadnutí, či FED v uvoľňovaní likvidity povedal svoje posledné slovo, nemusí byť všetko isté. Už na jednej zo svojich dávnejších konferencií investor Marc Faber hovorí , že pri zadlžovaní sa ekonomík môžeme ako reakciu očakávať masívne tlačenie peňazí.  Niektoré aktuálne odhady dokonca hovoria o cene zlata až na úrovni 2000 USD za uncu!? Aké by boli ceny akcií?

Dušan Hruška

dusan.hruska@investicne.sk

©Investičné Noviny

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať