Tesla Motors emitovala akcie pre Panasonic

Tesla Motors, americký výrobca elektrických automobilov, emitovala nové akcie v hodnote 30 mil. USD, špeciálne pre japonského výrobcu elektroniky Panasonic. Cena jednej akcie bola stanovená na 21,15 dolárov. Následne vzrástla trhová cena z pôvodných 21,77  na 25 USD za akciu.

Spoločnosť Panasonic sa bude v spoločnom podniku zameriavať na výskum, vývoj a výrobu batérií do elektromobilov. „Veríme, že naše partnerstvo zlepší kvalitu batérií a zároveň zníži náklady na ich výrobu“: povedal Elon Tusk, generálny riaditeľ spoločnosti Tesla Motors.

Firma Panasonic masívne investuje do vývoja a výroby lithium-ion batérií, ktorých výrobou sa chce odtrhnúť od závislosti na výrobe spotrebnej elektroniky. Minulý rok prevzala firmu Sanyo, japonského konkurenta a najväčšieho výrobcu nabíjacích batérií na svete. Mimochodom, najpredávanejší hybrid na svete, Toyota Prius, takisto využíva batérie od Pansonic-u.

Spoločnosť Tesla Motors chce v roku 2012 uviesť na trh nový druh elektromobilu, dostupnejší aj pre strednú vrstvu obyvateľstva. V súčasnosti má v ponuke iba jeden športový model, ktorého cena je až 109 000 amerických dolárov.

Spracované podľa Financial Times

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať