Reforma schválená, rafinérie otvorené!

Po dvojtýždňových štrajkoch vo Francúzsku, ktorými sa odbory snažili zabrániť vláde podporiť dôchodkovú reformu sa opäť otvorila prevádzka v 12 ropných rafinériách. Zastavenie ich činnosti a pravidelnej dodávky ropy do čerpacích staníc vo veľkej miere ochromilo infraštruktúru krajiny.

Štrajk bol ukončený v piatok a zariadeniam bude trvať asi týždeň, kým sa podarí začať opäť produkovať palivo a vrátiť sa tak na bod, od ktorého boli odklonené začatím štrajkov.

Rafinérie a národné sklady ropy sa stali cieľom číslo jeden, keď státisíce ľudí vyšli do ulíc, aby bojkotovali plánovanú dôchodkovú reformu. Jej hlavným bodom bolo zvýšenie dôchodkového veku.

Posledné kolo celoštátneho protestu sa konalo vo štvrtok. Francúzsky minister vnútra odhaduje, že demonštrovalo  560 000 ľudí.

O deň skôr dolná komora francúzskeho parlamentu schválila kontroverzný návrh zákona dôchodkovej reformy. Senátom bol schválený už v utorok. Dôchodkový plán je najnovší v snahe vlády, ako znížiť vládne výdavky a zároveň deficit verejných financií.

Zdroj: www.cnn.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať