Británia konkretizuje plány pre nový bankový poplatok

Britská vláda chce zaviesť novú daň pre banky, ktorá má viac zdaniť rizikové transakcie. Od roku 2012 má nová daň ročne priniesť do štátneho rozpočtu 2,5 miliardy libier (2,9 mld eur). Podľa návrhu zákona sa má nová daň merať nie zo zisku ale podľa bilančnej sumy. Nízko rizikové obchodovania ako sú napríklad súkromné vklady nebude nová daň zahŕňať.

Daň sa má vzťahovať tiež na obchodovanie pobočiek zahraničných bánk. Podrobnosti zatiaľ nie sú známe, ale očakáva sa, že jej sadzba bude nižšia ako 0,1%. Podľa ministerstva financií má nová daň zabezpečiť, že banky sa budú viac zaoberať menej rizikovými obchodmi. Má to byť spravodlivý podiel bánk za to, že predstavujú riziko pre britský finančný systém a hospodárstvo.

Pôvodné plány boli prezentované novou koaličnou vládou konzervatívcov a liberálnych demokratov už krátko po voľbách v júni. Návrh zákona je tiež prezentovaný ako súčasť úsporných opatrení na zníženie rekordného deficitu. Kritici sa ale obávajú, že Veľká Británia môže týmto stratiť titul medzinárodného finančného centra.

Spracované podľa finanztreff.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať