Saudská Arábia nakupuje zbrane za 60 mld. dolárov

Saudská Arábia sa dohodla s USA na jednej z najväčších transakcií podobného druhu v histórií. Jedná sa o predaj bojových lietadiel a vrtuľníkov v hodnote 60 miliárd dolárov. Zástancovia tohto obchodu tvrdia, že Spojené štáty chcú mať silného spojenca na blízkom východe.

Obchod je rozdelení do štyroch „balíkov“. Prvou, a zároveň najväčšiu časťou obchodu, je predaj 84 bojových stíhačiek Boeing F-15 a vylepšenie existujúcich 80 lietadiel F-15s. Cena prvej dodávky predstavuje 29,4 mld. USD.  Vo zvyšných troch častiach obchodu, ktoré majú hodnotu 31,1 mld. USD, sa jedná o 72 Blackhawk vrtuľníkov, 36 útočných vrtuľníkov Apache a neuvedené množstvo odpaľovacích systémov. Vo vyhlásení pre média nie je takisto spresnený počet raketových a navádzacích systémov, vojenského software-u a technických dát. Americkí predstavitelia vyhlásili, že tento obchod má pomôcť Saudsko-arabskému kráľovskému letectvu ubrániť sa regionálnym hrozbám a zlepšiť vojenské vzťahy medzi jednotlivými krajinami.

Pred uzavretím obchodu prebiehali rokovania s Izraelom, ktorý vidí Saudskú Arábiu ako potenciálnu hrozbu. USA sa zaviazali, že obmedzia dolet a dostrel predávaných lietadiel F15s a zároveň prisľúbili izraelským predstaviteľom dodanie bojových lietadiel F-35, ktoré sú na vyššej úrovni ako lietadlá dodávané Saudskej Arábii. Izrael naznačil, že s americkými predstaviteľmi dospeli k vzájomnej dohode a nebude odporovať tomuto obchodu.

Spracované podľa Financial Times

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať