Prognóza pre Nemecko výrazne zvýšená

Poprední ekonómovia vidia nemecké hospodárstvo opäť na ceste k jeho „starej“ sile. Inštitút pre hospodársky výskum Halle (IWH) a essenský RWI v stredu po silnom prvom polroku výrazne zdvihli svoje prognózy. IHW počíta pre rok 2010 s hospodárskym rastom vo výške 3,5%. Porýnsko-Vestfálsky inštitút pre ekonomický výskum počíta s rastom o 3,4%. Oba inštitúty takmer zdvojnásobili svoje predchádzajúce prognózy.

Ďalší vzostup bude ale miernejší. RWI očakáva rast o 2,2% pre rok 2011, IWH s 2 percentami. Na konci budúceho roka by mal byť hrubý domáci produkt (HDP) opäť na predkrízovej úrovni. Zhodli sa na tom v oboch inštitúciách.

Obe inštitúcie počítajú aj s ďaľším znižovaním nezamestnanosti. IWM očakáva, že v tomto roku bude asi 3,23 milióna ľudí bez práce a miera nezamestnanosti dosiahne 7,4% a pre budúci rok zníženie na 2,87 milióna nezamestnaných a miera nezamestnanosti 6,6%. RWI počíta pre rok 2011 s počtom nezamestnaných tiež pod 3 milióny. Mieru inflácie odhaduje RWI na 1,1% v tomto roku a na rok 2011 vo výške 1,5%.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať