BMW s pozitívnym výhľadom

Mníchovský výrobca automobilov BMW odhaduje svoje finančné výsledky za tretí štvrťrok pozitívnejšie ako pred dvoma mesiacmi. Za mesiace júl a august bolo predaj lepší, než sa očakávalo. Ak by tento pozitívny trend pokračoval aj v septembri, tak vo výsledkoch za tretí kvartál nezaznamenáme také silné spomalenie rastu ako sme si mysleli po 2. kvartáli, oznámil  finančný riaditeľ Frederich Eichiner na konferencii v Pekingu.

Na prezentácii polročných výsledkov, ktorá sa konala  na začiatku augusta Eichiner varoval, že tretí kvartál bude kvôli letným prázdninám tradične slabší. Dobrý výkon do tej doby sa totiž nedá automaticky zovšeobecniť pre celý rok. V prvých šiestich mesiacoch dosiahol koncern zisk pred zdanením a úrokmi vo výške 2,2 miliardy eur, v porovnaní so 114 miliónmi pred rokom.

V posledných dvoch mesiacoch bol dopyt hlavne po nových modeloch, BMW 5 či malé SUV X1. Podiel vozidiel s vyššou cenou sa na celkovom predaji zvýšil. Zároveň musela nemecká spoločnosť vynaložiť menej prostriedkov na podporu predaja.

Na  rok  2010 má výrobca naplánovaný rast predaja o približne o 10% a to na viac ako 1,4 milióna vozidiel. V prvých ôsmich mesiacoch tohto roka sa predaj v celosvetovom meradle zvýšil medziročne o 12,5% na úroveň viac než 919 000 vozidiel.  Automobilka BMW ťažila najmä z dopytu v Číne, kde bolo predaných takmer dvakrát toľko áut ako pred rokom.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať