Čo dnes? Index centra pre hospodársky výskum ZEW

Takzvaný indikátor ZEW je ekonomický index Centra pre európsky hospodársky výskum, ZEW (Zentrums für Europäische Wirtschaftsforschung). Daný ukazovateľ je priesečníkom pozitívneho a pesimistického výhľadu analytikov. Na ktorú stranu sa viac prikloní, znázorňuje jeho aktuálna úroveň. Historický priemer je na úrovni 23,2 bodov. Hodnotu teda vyvodzuje rozdiel optimistického a pesimistického pohľadu. Ak je napr. 60 % analytikov presvedčených o zlepšení ekonomiky a 40 % nie, jeho hodnota je + 20. Dnešné očakávania hovoria o + 10.

Nemecká ekonomika sa zlepšuje, zamestnanosť a hospodársky rast je vysoko nad priemerom Eurozóny. Včerajšie oznámenie spojárskej federácie pre vyššiu prognózu rastu strojárskej výroby tomu nasvedčujú. Môže však zavážiť balík úsporných opatrení, s ktorým nemecká vláda počíta. Ukrátené výdavky či zvýšené daňové zaťaženie tak môžu ovplyvniť budúci pohľad.

Počítame s hodnotou nad očakávania. Ako zareagujú akcie, nie je jasné. Včerajšie zisky DAX-u + 0,75% môžu z časti očakávanú hodnotu v sebe obsahovať. Vplyv indexu na akciové tituly nie je však  malý a preto môže aktuálna hodnota o 11:00 akciám pomôcť.

V rovnakom čase príde hodnota indexu ZEW aj za ekonomiky Eurozóny, či  medzi ročná a medzimesačná zmena priemyselnej výroby v Eurozóne. V prípade ich prepadu pod prognózu môžu nemecké akcie „zaváhať“.

11:00 – Nemecko: Index ZEW (September)

11:00 – Eurozóna: Index ZEW ( September)

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať