Zlato sa teší podpore. Investori sa totiž obávajú akciovej a dlhopisovej bubliny

Zlato má za sebou dvojmesačnú etapu stabilizácie po septembrovom výpredaji. Pohybovalo sa počas nej v pásme okolo 1280 dolárov za uncu. Počas tohto času si svoje pozície, aj napriek viacerým pokusom o nový výpredaj, udržalo. Tento stabilný vývoj sa zhodoval aj s pásmom, v ktorom sa obchodoval americký dolár, najmä voči jenu.

Šéfka Fedu, Janet Yellenová zdôraznila svoj veľmi jemný postoj k budúcemu zvyšovaniu sadzieb aj vo svojom najnovšom komentári. Uviedla, že monetárna politika musí brať do úvahy obe strany mince. Teda na jednej strane nemôže zatvárať kohútiky s likviditou príliš rýchlo, aby nezrazila infláciu pod dve percentá, a na druhej strane to nemôže byť ani veľmi pomaly, aby sa trh práce nezačal prehrievať.

Pokračujúci záujem o dlhopisy s dlhšou splatnosťou viedol k tomu, že rozdiel medzi výnosmi dvoj a desaťročných dlhopisov spadol na ledva 60 bázických bodov. Je to najnižšia úroveň od roku 2007, čo naznačuje, že trh sa viac obáva recesie ako inflácie.

Správanie investorov, ktoré sledujeme prostredníctvom špekulatívnych pozícií portfólio manažérov a investícií ETF fondov, vykazuje značnú odolnosť. Septembrový výpredaj spustil veľkú likvidáciu pozícií zo strany fondov, no odvtedy záujem o pokles ceny zlata podstatne ochabol. Rozdiel medzi short pozíciami (špekulujúcimi na pokles) a long pozíciami (špekulujúcimi na rast) je aktuálne na trojmesačnom minime.

Investície ETF fondov do produktov postavených na zlate sú naopak na takmer ročnom maxime. V auguste napríklad odporučil šéf spoločnosti Bridgewater, Ray Dalio, aby investori držali zhruba päť až desať svojich aktív v zlate. Zdôvodnil to hroziacimi politickými a ekonomickými rizikami. Výsledky jeho fondu za tretí kvartál ukazujú, že sám sa svojich odporúčaní drží. Fond vlastnil až 3,3 milióna akcií v SPDR Gold Shares ETF (GLD) a strojnásobil svoje aktíva v iShares Gold Trust (IAU).

Tieto pohyby zdôrazňujú jeden z dôvodov, pre ktorý zlato vykazuje tento rok, aj napriek dobrým výsledkom akcií a dlhopisov, vysokú odolnosť. Kombinácia faktorov, ako sú rekordy na akciových trhoch, riziko dlhopisovej bubliny a geopolitické riziká, ktoré od nástup Donalda Trumpa do prezidentského úradu podstatne vzrástli, spôsobila to, že investori hľadajú spôsob ako diverzifikovať a zabezpečiť sa proti neočakávaným udalostiam.

Zameranie na bezpečné prístavy, ako zlato, a diverzifikácia sú pravdepodobne aj jedným z hlavných dôvodov, pre ktorý sa podobne ako zlatu nedarí striebru. A to aj napriek pozitívnemu vplyvu rastúceho dopytu zo strany priemyslu. V pomerovom ukazovateli cena striebra verzus cena zlata sa mu nedarí prelomiť hranicu 74.

Zlato nateraz vyzerá, že sa zaseklo v priestore, ktorý na jednej strane vymedzujú menej priaznivé makroekonomické ukazovatele a na druhej rastúce geopolitické riziká. Napriek tomu sa mu darí udržiavať si pevnú pôdu pod nohami. My v Saxo Bank si myslíme, že potreba zabezpečiť sa proti rizikám bude jeho cenu zvyšovať. Treba len vydržať, kým sa vymaní zo súčasného pásma. Spodnú hranicu podpory predstavuje cena medzi 1250 a 1260 dolárov. Prielom nad 1305 pravdepodobne povzbudí ďalší záujem.

Ole Hansen, komoditný stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre