Čínska centrálna banka nakupuje zlato už 17. mesiac za sebou

zlato
Fyzické zlato

Čínska centrálna banka v marci nakupovala zlato do svojich rezerv už 17. mesiac v rade. Podľa oficiálnych údajov, ktoré boli zverejnené v nedeľu, sa objem zlata v držbe Čínskej ľudovej banky (PBoC) minulý mesiac zvýšil na 72,74 milióna trójskych uncí.

Cena zlata je v posledných mesiacoch na vzostupe, pričom tento týždeň zlato zaznamenalo nové historické maximum. Drahý kov ťaží nielen zo silných nákupov centrálnych bánk, ale aj z očakávaní, že v USA tento rok dôjde k zníženiu úrokových sadzieb.

Ako uvádza server Deutsche Welle, štáty BRICS vrátane Číny znepokojuje, že Washington využíva dolár na zachovanie svojho globálneho hospodárskeho a geopolitického postavenia. To krajine umožňuje požičiavať si za nižšie náklady. USA okrem toho môžu dolár využívať aj ako nástroj diplomacie, napríklad pri uvalení sankcií na Rusko, Irán a Severnú Kóreu.

Čínski lídri sa obávajú, že by ich krajina mohla čeliť podobným americkým obmedzeniam, a to v prípade, ak by došlo k vyhroteniu obchodnej vojny s Washingtonom alebo ak by Čína začala napísať svoje „vojenské svaly“.

„Myslím si, že sankcie prinútili mnohé centrálne banky, aby si dobre rozmysleli, čo držia vo svojich rezervách,“ povedal John Reade, stratég Svetovej rady pre zlato (WGC) minulý mesiac pre agentúru Bloomberg.

WGC očakáva, že nákupy centrálnych bánk budú pokračovať niekoľko rokov, čo je signál, že diverzifikácia sa ani zďaleka neskončila.

Zdroje: bloomberg.com; dw.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre