Zlato dosiahlo nový rekord. Cena prekonala 2300 dolárov za uncu

Zlato dosiahlo ďalší rekord, keď sa cena tohto kovu dostala nad 2 300 dolárov za uncu. Drahý kov sa dotkol maxima na úrovni 2304,96 USD po tom, ako investorov utešili najnovšie slová šéfa Federálneho rezervného systému (Fed) Jeroma Powella. Ten opäť zopakoval, že v určitom bode tohto roka bude pravdepodobne vhodné začať znižovať úrokové sadzby.

Cena zlata od polovice februára stúpa a počas tohto týždňa dosahuje každý deň nový rekord. Investori sa spoliehajú  na to, že drahý kov bude profitovať z blížiaceho sa uvoľňovania menovej politiky Fedu.

Cenu zlata tlačia nahor aj rastúce geopolitické riziká, vrátane konfliktu na Blízkom východe a vojny na Ukrajine. Okrem toho zlato ťaží zo silných nákupov centrálnych bánk – z najnovších dát Svetovej rady pre zlato (WGC) vyplýva, že centrálne banky vo februári opäť zvyšovali svoje rezervy zlata, čo je deviaty mesiac akumulácie za sebou. V objeme nákupov opäť dominovala Čína.

Časť pozorovateľov trhu je ale z vývoja zlata „zmätená“, keďže sadzby v USA zostávajú zvýšené, čo zlatu zvyčajne neprospieva.

„Rozhodne si myslím, že ak budeme takto pokračovať, musí sa objaviť nejaké vzduchové vákuum alebo dôjde ku korekcii,“ uviedol Kyle Rodda, hlavný analytik trhu v spoločnosti Capital.Com Inc.

Investori budú pozorne sledovať piatkové dáta z amerického trhu práce, aby získali ďalšie signály o zdraví americkej ekonomiky a pravdepodobnom vývoji menovej politiky.

Zdroj: bloomberg.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre