Zlato sa vyšplhalo na nové historické maximum

Spotová cena zlata sa v piatok vyšplhala na nové historické maximum 2398,95 USD za uncu. V čase publikovania tohto článku zlato získava približne 1 % na 2396,80 USD.

Dopyt po tomto drahom kove poháňajú aj pretrvávajúce geopolitické riziká. Izrael očakáva v priebehu dvoch dní iránsky útok, ktorý má byť odvetou za jeho minulotýždňový útok na iránsky diplomatický komplex v Sýrii. Informoval o tom denník Wall Street Journal s odvolaním sa na osobu oboznámenú so záležitosťou.

Priam hviezdna rally zlata v stredu zaváhala, čo bolo spôsobené najnovšími inflačnými údajmi v USA, ktoré ukázali, že rast spotrebiteľských cien bol v marci vyšší než sa očakávalo. To stlmilo očakávania, že Federálny rezervný systém (Fed) na svojom júnovom zasadnutí zníži úrokové sadzby.

Cena zlata ale odvtedy nabrala druhý dych a je na dobrej ceste k tomu, aby si pripísala štvrtý týždenný nárast za sebou.

Graf: Vývoj ceny zlata

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre