Zlato sa dnes vyšplhalo na nové historické maximum

zlato
Zlato

Spotová cena zlata dnes vzrástla na 2265 dolárov za uncu, čo je nové historické maximum. V čase publikovania tohto článku zlato získava 0,30 % na 2252 USD. Miernejšie inflačné dáta v USA podporili očakávania, že Federálny rezervný systém (Fed) v júni prikročí k zníženiu úrokových sadzieb.

Najnovšie údaje o inflácii v USA sú „v súlade s tým, čo sme chceli vidieť,“ povedal v piatok predseda Fedu Jerome Powell. Index cien výdavkov na osobnú spotrebu (PCE) vo februári vzrástol o 0,3 %.

Cena zlata sa zvyčajne vyvíja inverzne k úrokovým sadzbám – s poklesom sadzieb sa zlato stáva atraktívnejším v porovnaní s aktívami s pevným výnosom, ako sú dlhopisy, ktoré v nízko úročenom prostredí prinášajú slabšie výnosy.

Graf: Vývoj ceny zlata za posledných 5 rokov

graf vyvoj ceny zlata

Podľa Caesara Bryana, portfólio manažéra spoločnosti Gabelli Funds, cenu zlata zvyšuje aj zahraničný dopyt. „V Číne zlato prilákalo súkromných investorov, pretože realitný sektor si viedol zle,” povedal Bryan a dodal, že čínska ekonomika je vo všeobecnosti naďalej slabá a jej akciový trh a mena nedosahujú dobré výsledky.

Doterajšiu rally zlata podporili masívne nákupy svetových centrálnych bánk, ktoré sa snažia diverzifikovať svoje rezervy v dôsledku geopolitických rizík a slabého dolára. Podľa údajov WGC je Čína hlavným ťahúňom spotrebiteľského dopytu aj nákupov zlata centrálnymi bankami.

Ceny zlata dosiahli rekordné hodnoty aj v iných menách vrátane eura, jüanu, indickej rupie a britskej libry.

Zdroje: reuters.com; cnbc.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre