Zlato sa vyšplhalo nad 2100 USD a drží sa v blízkosti historických maxím

Futures kontrakty na zlato sa v pondelok usadili v blízkosti historických maxím, keďže obchodníci očakávajú, že Federálny rezervný systém (Fed) začne v druhej polovici tohto roka znižovať úrokové sadzby.

Ako informuje server CNBC, aprílový kontrakt na zlato vzrástol o 1,46 % a uzavrel na 2 126,30 USD za uncu, čo je vôbec najvyššia úroveň od vzniku kontraktu v roku 1974. Ide o druhú obchodnú seansu po sebe, v ktorej sa zlato usadilo na rekordnej úrovni, pričom v piatok tento aprílový kontrakt uzavrel na historickom maxime 2 095,70 USD.

Keďže inflácia v USA klesá, rastú očakávania, že Fed začne v tomto roku znižovať úrokové sadzby. A keď sadzby klesajú, ceny zlata zvyčajne rastú, pretože aktíva ako dlhopisy sa stávajú pre nižšie výnosy menej atraktívne.

Bart Melek, riaditeľ komoditnej stratégie v spoločnosti TD Securities, uviedol, že zlato rastie po tom, ako minulý týždeň prišli slabšie ako očakávané ekonomické údaje, najmä vo výrobnom sektore. „Očakáva sa tu, že inflácia sa postupne pravdepodobne zmierni, keďže ekonomika oslabuje, čo Fedu poskytne priestor na to, aby sa začal vážne zaoberať znižovaním sadzieb,“ uviedol Melek. Podľa nástroja CME Fed Watch Tool obchodníci očakávajú, že Fed zníži sadzby v júni.

V stredu bude pred Kongresom vypovedať Jerome Powell a analytici si myslia, že predseda Fedu bude vo veľkej miere pokračovať vo svojej jastrabej rétorike. V piatok budú v USA zverejnené dôležité údaje z trhu práce, ktoré sú pre Fed kľúčovým faktorom pri úprave sadzieb.

Zdroje: cnbc; investing.com;

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre