Zlato za 3000 dolárov? Banka Citigroup to nevylučuje

Cena zlata sa v súčasnosti drží nad dôležitou psychologickou hranicou 2 000 USD za uncu, no chýba jej výraznejší býčí impulz. Americká banka Citigroup si však myslí, že cena žltého kovu môže nabrať nový dych a pokoriť ďalší rekord.

Aakash Doshi, vedúci severoamerického výskumu komodít v Citi v rozhovore pre CNBC uviedol, že existuje šanca, že by ceny zlata mohli v priebehu nasledujúcich 12 až 18 mesiacov dosiahnuť 3 000 USD za uncu. Citi sa domnieva, že drahý kov bude v druhej polovici roka 2024 v priemere stáť 2 150 USD. Doshi uviedol, že zlato by mohlo dosiahnuť nový rekord ku koncu roka 2024.

Viacerí analytici očakávajú, že ceny zlata dosiahnu v tomto roku rekordné hodnoty. Komoditní analytici Bank of America si myslia, že zlato by mohlo v tomto roku dosiahnuť 2 400 USD za uncu.

Doshi uviedol, že najväčšou divokou kartou v jeho býčom výhľade je dravý dopyt zo strany centrálnych bánk. Vysvetlil, že zrýchlenie deglobalizačného trendu, ktorý podnecuje krajiny k diverzifikácii od USA, by mohlo viesť ku kríze dôvery v americký dolár a podnietiť centrálne banky k ďalším nákupom zlata.

„Nákupy zlata centrálnymi bankami sa v posledných rokoch zrýchlili a dosiahli rekordnú úroveň, keďže sa tieto inštitúcie snažia diverzifikovať svoje rezervy a znížiť úverové riziko,“ uvádza Citi. Medzi najväčších nákupcov patria centrálne banky Číny a Ruska, India, Turecko a Brazília tiež zvyšujú nákupy zlata. Ako v januári uviedla Svetová rada pre zlato (WGC), centrálne banky si dva roky po sebe udržali čistý nákup zlata v objeme viac ako 1 000 ton. „Ak sa to zdvojnásobí na 2 000 ton, myslíme si, že by to bol pre zlato skutočne veľmi býči faktor,“ povedal Doshi pre CNBC.

Poznamenáva, že v takomto prípade by sa nákupy centrálnych bánk stali vážnou konkurenciou pre trh so šperkmi, ktorý predstavuje približne 50 % celosvetového dopytu po zlate.

Druhým faktorom, ktorý by mohol vyhnať ceny zlata takmer o 50 % vyššie oproti súčasným cenám, by bola hlboká globálna recesia, ktorá by prinútila Federálny rezervný systém k agresívnemu uvoľneniu úrokových sadzieb. „To znamená, že úrokové sadzby by boli znížené nie na 3 %, ale na 1 % alebo ešte nižšie – to nás dostane na 3 000 USD,“ povedal Doshi. Ako ale dodal, hlboká recesia je nepravdepodobný scenár.

Graf: Vývoj ceny zlata za posledný rok

Vývoj ceny zlata za posledný rok

Zdroj: kitco; cnbc; tradingview

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre