Zlato dosiahlo ďalší rekord. Investori sú zmätení

Spotová cena zlata dosiahla nové historické maximum na úrovni 2350 USD. Drahý kov časť ziskov neskôr zmazal a aktuálne sa obchoduje za 2335 dolárov za uncu.

Zlato v posledných týždňoch zaznamenalo sériu rekordov. Časť investorov však zostáva zmätená, pretože nepozná jasný dôvod tejto náhlej rally, ktorá odštartovala v polovici februára. Práve v tomto období sa začali znižovať stávky na skóre znižovanie sadzieb v USA, čo nie je pre zlatých býkov dobrá správa.

Federálny rezervný systém (Fed) chce v tomto roku znižovať sadzby, no najprv chce vidieť viac dôkazov, že inflácia sa ochladzuje. Prostredie vyšších sadzieb zlatu zvyčajne neprospieva, keďže negeneruje žiadny fixný výnos.

Jedným z faktorov, ktorý môže podporovať rast cien, je vyšší dopyt centrálnych bánk, pričom Čínska ľudová banka (PBoC) v marci zvýšila svoje zlaté rezervy už 17. mesiac v rade.

Ďalším dôvodom je vyšší dopyt po zlate ako po bezpečnom prístave, keďže naďalej pretrváva napätie na Blízkom východe a vojenský konflikt na Ukrajine.

Banka UBS zvýšila svoj cenový cieľ pre zlato do konca roka na 2 250 USD za uncu, čo zdôvodňuje silnejším dopytom a vyššími nákupmi ETF fondov, ktoré kopírujú výkonnosť zlata. „Očakávame, že držba zlata v ETF sa zvýši, keď Fed začne približne v polovici roka znižovať sadzby,“ uvádza vo svojom komentári banka.

Graf: Vývoj spotovej ceny zlata

Graf: Vývoj spotovej ceny zlata
Graf: Vývoj spotovej ceny zlata (Reuters.com)

Zdroje: bloomberg.com; reuters.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre