Ktoré krajiny majú najväčšie zásoby zlata?

Zlato je dôležitým uchovávateľom hodnoty, ktorý slúži ako zabezpečenie aj počas hospodárskych kríz. V roku 2023, v prostredí neistoty týkajúcej sa úrokových sadzieb v USA a pretrvávajúcich geopolitických rizík, sa cena zlata natiahla k novým maximám.

Spoločnosť Visual Capitalist zostavila vizualizáciu, ktorá zobrazuje 11 najväčších krajín podľa zlatých rezerv k septembru 2023. Ide o údaje centrálnych bánk, Federálnej rezervnej banky v St. Louis, Medzinárodného menového fondu, Svetovej banky a Svetovej rady pre zlato (WGC).

Väčšina svetového zlata je uložená na rôznych miestach vrátane trezorov centrálnych bánk, súkromných depozitárov a fondov s klenotmi. Krajiny si udržiavajú zlaté rezervy z rôznych dôvodov. Po prvé, zlato slúži ako stabilná a spoľahlivá zásoba hodnoty, ktorá zvyšuje dôveru v ekonomickú stabilitu krajiny, najmä v časoch finančnej neistoty.

Navyše, niektoré krajiny stále považujú zlaté rezervy za kľúčové pre udržanie stability meny. Hmatateľnosť zlata navyše umožňuje krajinám diverzifikovať ich celkové portfólio.

V súčasnosti je takmer pätina všetkého zlata, ktoré sa kedy vyťažilo, v držbe centrálnych bánk. Najväčšími zlatými rezervami na svete sa môžu pochváliť Spojené štáty – 8 133 ton je uložených v 12 federálnych rezervných bankách po celej krajine.

Rusko a Čína, pravdepodobne najväčší geopolitickí rivali Spojených štátov, boli v posledných dvoch desaťročiach najväčšími nákupcami zlata. Čínska ľudová banka bola v minulom roku najväčším nákupcom zlata, keď nakúpila 225 ton.

Sedem krajín z tohto rebríčka patrí zároveň medzi 10 najväčších ekonomík na svete.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre