Tento týždeň bude pre trhy kritický

Bank of Japan  – japonská centrálna banka a komisia FOMC – kľúčový orgán americkej centrálnej banky Fed už túto stredu oznámia nové smerovanie ich politík. Môžeme očakávať vysokú volatilitu trhov. Z vyhlásení predstaviteľov centrálnych bánk je totiž zrejmé, že dospeli na hranicu svojich možností.

Trhy nedávno zaznamenali výrazné turbulencie. Dôvodom boli nejasné vyjadrenia predstaviteľov kľúčových centrálnych bánk o ich schopnosti ďalej používať nástroje, ktoré majú v rukách – kvantitatívne uvoľňovanie a politiku nulových či negatívnych úrokových sadzieb.

Európska centrálna banka na svojom zasadnutí, ktoré sa konalo 8.septembra, o svojich plánoch po skončení súčasného programu kvantitatívneho uvoľňovania hlasno mlčala. Predpokladá sa však, že program výkupu aktív začne obmedzovať už niekedy začiatkom budúceho roka, keď narazí na ťažkosti pri hľadaní dostatočného množstva národných dlhopisov vhodných na kúpu.

Zdroje z prostredia Bank of Japan zatiaľ poukazujú na veľmi rozdielne názory vo výbore pre menovú politiku. Nedávne masívne nákupy centrálnej banky totiž spôsobili zlyhávanie trhu, ktorý takmer prestal fungovať. Niektorí predstavitelia výboru uprednostňujú ústup z aktuálneho programu, zatiaľ čo iní, vrátane samotného guvernéra Kuroda, sú ochotní postupovať vpred a znižovať sadzby ešte nižšie a aj do záporných hodnôt.

No aj tí, ktorí presadzujú väčšiu aktivitu pri znižovaní sadzieb, majú obavu z nezdravo nízkych výnosov japonských dlhopisov, ktoré program kvantitatívneho uvoľňovania spôsobil. Nulové sadzby totiž znížili ziskovosť japonských bánk, ktoré tak už nemôžu dosahovať primerané zisky na tradičných úverových  operáciách.

Kvantitatívne uvoľňovanie, ktoré škrtí ochotu bánk požičiavať, je sebazničujúce. Preto aj keď japonská centrálna banka oznámi tento týždeň ďalšie zníženie sadzieb do záporných hodnôt, môže to indikovať odklon od súčasnej nákupnej politiky, ktorá by mohla mať pre svetové dlhopisové trhy katastrofálne následky.

Svetové dlhopisové trhy už tento fakt nedávno destabilizoval. Dôsledkom bol prudký nárast volatility dlhopisov. Ešte viac to zhoršila ECB, ktorá oznámila odklon od súčasnej politiky, a aj Fed, ktorý chystá zvyšovanie sadzieb. Volatilita sa vďaka tomu rozšírila z menových trhov aj na trhy rizikových aktív. Najrizikovejšie meny rozvíjajúcich sa trhov, ktoré od začiatku tohto roka zaznamenali masívny nárast, už vďaka tomu utrpeli výraznú korekciu.

Skrátka, trhy budú tento týždeň visieť na perách centrálnych bankárov. Konkrétne ich vyhlásení na tlačovkách. Pre obchodníkov bude dôležité sledovať popri krátkodobých cieľoch i dlhodobú perspektívu. Keď sa totiž pozrieme na veci v širších súvislostiach, vidíme, že centrálni bankári strácajú schopnosť alebo aj snahu pokračovať v doterajších politikách. Tak ECB ako aj Bank of Japan narazili s intervenciách na svoje limity. Potreba fiškálnych opatrení je dnes viac ako očividná.

K tejto rétorike sa pridáva i Fed, ktorý tiež vysiela signály, že už svojej vlastnej monetárnej politike neverí. Viacerí predstavitelia tejto centrálnej banky totiž zdôrazňujú, že v prípade ďalšieho zakolísania ekonomiky už budú pri náprave hospodárstva na rade fiškálne stimuly. Fed si okrem toho už asi uvedomil, že jeho expanzívna monetárna politika na finančných trhoch je hlavnou príčinou nárastu príjmovej nerovnosti. Tu sa vynára otázka, či si Fed bude jedného dňa schopný priznať aj svoj podiel zodpovednosti za nárast popularity prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

Bez ohľadu na to, či Bank of Japan a Fed tento týždeň prekvapia zvýšením, alebo znížením sadzieb, mali by sme byť stále schopní vidieť veci v širších súvislostiach. Ostatných pár rokov ukázalo, že centrálne banky nikdy nemali schopnosť pozdvihnúť reálnu ekonomiku nahor. Dnes dlhodobo a ťažko bojujú s potrebou priznať si svoju vlastnú chybu a snažia sa stiahnuť späť bez toho, aby nahnevali monštrum, ktoré sami stvorili – likviditou nadopované dlhopisové a akciové trhy. To však bude v krátkodobom hľadisku možné.

Keď sa dlhopisy a akcie dostanú opäť pod tlak, americký dolár pravdepodobne prudko vzrastie. Investori sa totiž na neho začnú obracať ako na bezpečné aktívum. Japonský jen asi postihne vysoká volatilita. Najprv, keď si trhy uvidia koniec doterajšej politiky, by mal prudko stúpať, no potom, ako si trhy uvedomia tiaž vysokých úrokov štátnych dlhopisov pre nadmieru zadlžené Japonsko, pravdepodobne náhle poklesne. Páni, poriadne sa pripútajte!

Autor: John Hardy, hlavný menový stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre