Komoditné trhy v apríli opäť ožili

Po tom, ako komoditný index Bloombergu, ktorý zahŕňa 22 hlavným komodít, klesol v marci na 12 ročné minimum, v apríli vyskočil naspäť vysoko. Rast spôsobilo predovšetkým zotavenie sa trhu s ropou a benzínom. Nikel a zinok boli zatiaľ najväčšími ťahúňmi spomedzi priemyselných kovov.

Dolár zaznamenal v apríli prvý mesačný pokles od minulého júna a oproti euru spadol na dvojmesačné minimum. Medvedie stávky oproti spoločnej európskej mene boli blízko niekoľkotýždňového rekordu, takže korekcia dala na seba dlhšie čakať. Impulz pre dolár poskytlo prelomenie technickej úrovni 1,105. Oproti košu hlavných mien stratil viac ako tri percentá. Pomohlo to zlepšiť výkon komoditám naprieč celým sektorom.

Celkový výkon poľnohospodárskych komodít zostal takmer nezmenený, keď čiastočné cenové zotavenie cukru a kakaa, kompenzovali výpredaje obilnín, a to najmä pšenice a kukurice. Obe tieto obilniny skončili na spodku tabuľky mesačnej výkonnosti.

Železná ruda, podobne ako ropa, zaznamenali v apríli značný obrat vo vývoji. Po úvode mesiaca, keď bola ruda na najnižšej hodnote za desať mesiacov za sebou, skončila v apríli s najlepším výsledkom za takmer dva roky. Krátko na to však prišlo mierne oslabenie. Zmenu v sentimente spôsobili správy týkajúce sa rozhodnutia spoločnosti BHP Biliton spomaliť pre ustávajúci rast dopytu z Číny tempo ďalšej expanzie. Viedlo to k špekuláciam, že by Rion Tionto, ďalší gigant v ťažbe železnej rudy, mohol toto rozhodnutie nasledovať.

Apríl sa ukázal byť pre obchodníkov so zlatom veľmi frustrujúcim mesiacom a to vďaka relatívne tesnému pásmu 20 dolárov na oboch stranách úrovne 1 200 dolárov za uncu a s niekoľkými falošnými pokusmi o prielom na oboch stranách pásma. V poslednom týždni bol síce vývoj dosť turbulentný, keď cena zlata vykázala najväčší denný prírastok od januára, no následne spadla na hornú hranicu rezistentného pásma – na 1225 dolárov, čo sa tým ukázalo ako limit, ktorý je len ťažké prekonať. Výsledkom bol pokles ceny zlata takmer na úroveň, na ktorej tento mesiac začínala.

Po nedávnom stretnutí komisie FOMC americkej centrálnej banky sa vzácne kovy opäť upínajú na americké ekonomické údaje. FED naznačil, že predchádzajúce slabšie ekonomické údaje by mohli byť  len dočasné a ak sa to potvrdí a ďalšie čísla dokážu zlepšenie, trh sa s blížiacim sa dátumom zvyšovania sadzieb opäť posunie. Pohyby vo výnosoch dlhopisov a akciový trh sú ďalšími spúšťačmi, ktoré nemožno v tomto štádiu ignorovať.

Ropa, jej oba druhy – WTI a Brent, boli v apríli komoditami s najlepším výsledkom a s tendenciou dosiahnuť najvyšší mesačný prírastok od mája 2009. Znaky spomalenia americkej produkcie v kombinácii s geopolitickou neistotou súvisiacou s Jemenom pomohli pohnať ceny vyššie. Americké zásoby zostávajú navýšené tesne pod 500 miliónov barelov, zatiaľ čo krajiny združené v OPEC, ako i Rusko, pokračujú v pumpovaní na plné obrátky. Rázne posilnenie bude v tejto situácii kontraproduktívne, keďže môže spustiť skoršie ako očakávané oživenie produkcie z bridlicového oleja v USA.

Špekulácie na rast, najmä pri rope Brent, dosiahli to, čo nemôžeme opísať inak ako extrémne úrovne a do trhu to vnáša riziko budúceho poklesu. Nateraz nám momentum hovorí, že trh môže ísť vyššie, no buďme si vedomí, že býčie stávky môžu pokaziť dobrú náladu a sentiment alebo technický výhľad môžu náhle zmeniť.

Nedávnu podporu cenám ropy poskytla týždňová správa o amerických zásobách, ktorá ukázala prvý pokles zásob v Cushingu od minulého novembra. Trhy to zobrali ako ďalší znak zastavenia hromadenia sa zásob, keď produkcia spomaľuje.

Zatiaľ, čo americká produkcia by mohla konečne spomaliť, to isté sa nedá povedať o produkcii OPECu. Aprílová ťažba tam, podľa prehľadu agentúry Reuters, vystúpila na najvyššiu úroveň od roku 2012. Skok spôsobili takmer rekordné dodávky z Iraku a Saudskej Arábie, keď sa najväčší producenti kartelu navzájom poháňajú vpred pred možným návratom Iránu na trhu v ďalšej časti roka. S produkciou 31 miliónov barelov denne dodáva kartel o zhruba 1,5 milióna barelu denne viac, ako je podľa odhadov potrebné.

Autor: Ole Hansen, vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre