Podľa Goldman Sachs budú ceny komodít v tomto roku rásť. Toto má byť hlavný dôvod

zlato
Fyzické zlato

Podľa analytikov Goldman Sachs Group sa ceny komodít v tomto roku zvýšia, pretože centrálne banky v USA a Európe pristúpia k zníženiu úrokových sadzieb, čo pomôže podporiť priemyselný a spotrebiteľský dopyt.

Analytici Samantha Dart a Daan Struyven vo svojom komentári z 24. marca uviedli, že v priebehu roka 2024 môže výkonnosť surovín dosiahnuť 15 %. Dôvodom má byť pokles nákladov na pôžičky, zotavenie výroby a pretrvávanie geopolitických rizík. Meď, hliník, zlato a ropné produkty môžu podľa Goldman Sachs zdražieť, pričom banka zdôrazňuje, že investori by mali ku komoditám pristupovať selektívne, pretože rast cien nebude všeobecný.

Ceny komodít zaznamenali v prvom štvrťroku mierny nárast – posilnili ceny ropy, zlato dosiahlo historické maximum a meď sa dostala nad hranicu 9 000 USD za tonu. Americká centrálna banka (Fed) a Európska centrálna banka (ECB) signalizovali, že znížia svoje úrokové sadzby, keďže inflácia klesá. Čína okrem toho naznačila ďalšiu podporu pre oživenie hospodárstva.

„Zistili sme, že znižovanie sadzieb v USA v prostredí, ktoré sa nenachádza v recesii, vedie k vyšším cenám komodít, pričom najväčší impulz dostávajú kovy (najmä meď a zlato), po ktorých nasleduje ropa,“ uviedli analytici banky. „Dôležité je, že pozitívny vplyv na ceny má tendenciu časom silnieť, keďže sa v nich prejavuje rastový impulz vyplývajúci z uvoľnenejších finančných podmienok.“

Zdroje: bloomberg.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre