Odvetný krok Pekingu: Čína obmedzuje vývoz grafitu

Čína posilnila kontrolu vývozu niektorých kategórií grafitu, čo je kľúčový materiál v batériách pre elektromobily. Tento krok má posilniť ochranu národných záujmov a bezpečnosti. Informuje o tom agentúra Bloomberg. Rozhodnutie prichádza len pár dní po tom, ako Bidenova administratíva oznámila nové obmedzenia na vývoz čipov pre AI do Číny.

Grafit je základnou zložkou anód batérií pre elektrické vozidlá. Výrobcovia batérií môžu na výrobu anód používať buď prírodný grafit, ktorý sa ťaží v baniach, alebo syntetický materiál, ktorý je zvyčajne drahší, no dlhšie vydrží a rýchlejšie sa nabíja. Čína je hlavným producentom tejto komodity – na celosvetovej ťažbe prírodného grafitu má podiel 60 % a na produkcii syntetického grafitu sa podieľa 90 percentami.

„Určite to tvrdo ovplyvní odvetvie elektrických vozidiel a batérií,“ komentoval situáciu Daniel Kollar, vedúci oddelenia pre automobilový priemysel a dodávateľský reťazec v poradenskej spoločnosti Intralink. Ako dodáva, bude to závisieť aj od toho, aký veľký tlak chce Čína vyvinúť na zahraničné priemyselné odvetvia.

James Lee, analytik zaoberajúci sa batériovými materiálmi v Soule v KB Securities Co., označil tento krok za „šokujúci“. Podľa neho Čína použila svoju poslednú a pravdepodobne najsilnejšiu kartu v rokovaniach s USA, pokiaľ ide o reguláciu odvetvia elektrických vozidiel.

Peking uvádza, že opatrenia sú bežnou aktualizáciou, ktorá nie je zameraná na žiadnu konkrétnu krajinu alebo región, a že vývoz, ktorý je v súlade s príslušnými predpismi, bude povolený.

Zdroje: bloomberg.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre