Akcie Nvidie pod tlakom. Dôvodom sú exportné obmedzenia Bidenovej administratívy

Nvidia
Nvidia

Akcie spoločnosti Nvidia a ďalších výrobcov čipov sa v utorok dostali pod tlak po tom, ako Spojené štáty oznámili nové obmedzenia na vývoz čipov pre umelú inteligenciu (AI) do Číny.

Práve akcie výrobcov čipov zaznamenali v minulom roku prudký rast, za čo mohol zvýšený dopyt po produktoch a službách AI. Prezident Joe Biden minulý rok predstavil nové obmedzenia na vývoz polovodičov do Číny v snahe spomaliť technologický pokrok krajiny a udržať väčšinu čipového priemyslu v USA. Nové pravidlá, ktoré Bidenova administratíva oznámila dnes, sú aktualizáciou obmedzení, ktoré boli ohlásené minulý rok.

Akcie spoločnosti Nvidia zareagovali poklesom o približne 6 %, časť strát neskôr zmazali a v čase publikovania tohto článku strácajú 5 %. Akcie firmy Broadcom klesajú o 2,33 %, akcie Intelu oslabujú o 1,52 %.

Spoločnosť Nvidia sa domnieva, že zvýšené obmedzenia nebudú mať bezprostredne významný vplyv na jej finančné výsledky. Ako ale vyplýva z augustových vyhlásení spoločnosti, v dlhodobejšom horizonte počíta s poklesom tržieb.

Asociácia polovodičového priemyslu v utorok v tlačovej správe uviedla, že vyhodnocuje vplyv nových kontrol vývozu na priemysel, no zároveň Bidenovu administratívu vyzvala, aby posilnila koordináciu so spojencami, „aby sa zabezpečili rovnaké podmienky pre všetky spoločnosti“.

Zdroje: cnbc.com; barrons.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre