Ropa maže piatkové zisky, zlato mierne pod 2000 USD

Cena ropy WTI v pondelok stráca 3,48 % na 82,55 dolárov. Podľa analytikov za to môže zmiernenie obáv, že vojenský konflikt medzi Izraelom a Hamasom vyústi do prerušenia ropných dodávok z Blízkeho východu. V piatok cena ropy vyskočila o 3 % po tom, ako Izrael zintenzívnil pozemnú ofenzívu v pásme Gazy.

Investori, ktorí posledné týždne dopytovali bezpečné prístavy, vyhnali cenu zlata k úrovni 2000 dolárov. Jim Wyckoff zo spoločnosti Kitco Metals naďalej zastáva býčí výhľad, pričom pokračujúci konflikt interpretuje ako stabilný fundament pre trh so zlatom a striebrom. Aj Rhona O’Connellová zo spoločnosti StoneX naznačuje, že zlato sa konsoliduje a pripravuje sa na potenciálny rast.

Cena zlata dnes oslabuje o 0,34 % na 1998 dolárov za trojskú uncu, striebro pridáva až 1,15 % na 23,35 USD. Blížiace sa rozhodnutie americkej centrálnej banky priťahuje značnú pozornosť obchodníkov. Podľa Wyckoffa by jastrabí postoj Fedu mohol mať mierne negatívny vplyv na cenu žltého kovu.

Graf: Vývoj ceny zlata od začiatku októbra

Zaujímavý vývoj na komoditnom trhu vidíme pri pomarančovom džúse, ktorého cena dosiahla rekordných 4,1195 USD za libru, čo je intradenný nárast o 10 %. Koncentrát mrazenej pomarančovej šťavy od marca 2020 vzrástol o 388 %. Dôvodom je zlé počasie, ktoré sa negatívne podpísalo pod úrodu pomarančov na Floride. Práve táto oblasť je najväčším producentom pomarančov v USA.

David Branch z Wells Fargo sa nedávno pre Yahoo Finance vyjadril, že úroda pomarančov na Floride by mala dosiahnuť 713 000 ton, čo je najmenej od sezóny 1936-37. Americké ministerstvo poľnohospodárstva predpovedá na sezónu 2022-23 pokles produkcie citrusov o 33 % v porovnaní s minuloročnou úrodou.

finance.yahoo.com; investing.com; zerohedge.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre