Pozornosť trhu sa upiera na Blízky východ

Foto: pickpik

Víkendový útok Hamasu na Izrael stál doteraz život viac ako tisícky ľudí. Situácia je veľmi vážna a mnohí ju nazývajú jedenástym septembrom Izraela. Niet pochýb o tom, že nasledujúci mesiac alebo dva budú v znamení zvýšeného záujmu o Blízky východ, o životy civilistov v prvom rade a tiež o energetiku a politiku. „Blízky východ je kľúčovým dodávateľom ropy a plynu a prostredníctvom Suezského prieplavu tiež kritickým dopravným uzlom pre globálnu kontajnerovú prepravu tovarov a energie. Kľúčové dopady preto očakávame na komodity. Ropa už zareagovala nárastom. Dá sa očakávať, že obchodníci sa zamerajú na premietnutie geopolitickej prémie do ceny,“ hovorí Steen Jakobsen, investičný manažér Saxo Bank. Víťazmi budú akcie energetických, obranných, infraštruktúrnych firiem a tiež a spoločností zameraných na kybernetickú bezpečnosť.

Čo sa týka energetiky, na trhu podľa Jakobsena prevláda medzi aktérmi podozrenie, že Rusko by sa mohlo túto zimu pokúsiť o „zneužitie“ energií. Podporuje to skutočnosť, že strategické zásoby sú v USA na novodobých historických minimách, kým v Číne, ktorá je najväčším dovozcom zahraničnej ropy, sú zásoby na historickom maxime. Noví členovia BRICS reprezentujú 6 najväčších svetových producentov ropy a dvoch najväčších importérov. A tiež, že Rusko v lete ešte viac upevnilo svoje vzťahy s Iránom, ktorý podporuje Hizballáh aj Hamas zbraňami aj výcvikom.

„Na trhu vládne nepokoj, ktorý nepramení len z rozsahu operácií v bezprostrednom susedstve Izraela na palestínskych územiach a Libanone, ale aj z rizika možnej eskalácie situácie s Iránom,“ vysvetľuje odborník Saxo Bank. Preto sa podľa jeho slov pozornosť trhov bude zameriavať na čokoľvek čo súvisí s Iránom, vrátane nových politických iniciatív, sankcií, či rizika odvetných opatrení na iránsku infraštruktúru. Dva dni po začiatku konfliktu veľkí aktéri Čína, Rusko a Saudská Arábia zdôrazňujú potrebu mierového riešenia. To je dobrá správa, ale v zákulisí nikto nepochybuje o tom, že Rusko a Irán majú v zákulisí otvorene priateľský vzťah a obaja nepriamo alebo priamo podporujú Sýriu, Hamas, Hizballáh a Organizáciu na oslobodenie Palestíny.

„Za celú svoju kariéru som ešte nebol takto nepokojný. Áno, som prirodzeným skeptikom, ale udalosti tohto víkendu majú väčší dosah ako doterajšie,“ dodáva veterán globálnych udalostí zo Saxo Bank. Ako dôvody uvádza, že:

  • Ide o Blízky východ, čo má vplyv na energetiku, ale najmä ide o politicky nestabilný región.
  • Pripomína to, ako 11. september zmenil všetko k horšiemu: narástla nedôvera, vyhrotili sa náboženské vzťahy, dopad na občianske práva a demokraciu.
  • Imigrácia sa stala toxickou témou, ktorá definuje „okrajové politické strany“ na krajnej ľavici aj pravici.
  • Máme tu najvyššiu sociálnu nerovnosť v modernej histórii, najhoršie zadlženie a najnižšiu produktivitu.
  • Trhy sú precenené, čo by teoreticky mohlo spustiť kaskádové výpredaje na základe nedostatku transparentnosti, inflácie, ale v neposlednom rade aj potreby geopolitickej prémie.

Tento problém, ktorý je podľa S. Jakobsena úplne mimo radaru trhu a pri pokračujúcej posadnutosti cyklom a sadzbami Fedu, môže viesť kľúčových trhových hráčov k tomu, aby sa odklonili k bezpečným prístavom a tam prehodnotili svoje možnosti. Odporúča preto investorom byť agilným, flexibilným a objektívnym.

Hlavný ekonóm Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre