Nákupná horúčka pokračuje: Čínska centrálna banka nakúpila ďalších 10 ton zlata

zlato

Krishan Gopaul, trhový analytik Svetovej rady pre zlato (WGC) vo svojom príspevku na sociálnej sieti uviedol, že Čínska ľudová banka (PBOC) nakúpila v januári 10 ton zlata. Gopaul poznamenal, že je to 15. mesiac po sebe, čo Čína zvýšila svoje oficiálne zlaté rezervy. Treba ale dodať, že nákupy sú polovičné v porovnaní s priemerom od novembra 2022, čiže v čase, keď centrálna banka začala masívne navyšovať svoje zlaté rezervy.

„Celkové zásoby zlata teraz predstavujú 2 245 ton, čo je takmer o 300 ton viac ako na konci októbra 2022,” uviedol Gopaul v príspevku. Hoci sa nákupy PBOC v posledných troch mesiacoch spomalili, centrálna banka je na prahu vyrovnania svojich predošlých nákupov. Od júna 2015 do októbra 2016 Čína nakúpila 184 ton zlata, pričom počas tohto 16-mesačného obdobia vynechala iba jeden mesiac.

Analytici očakávajú, že Čína bude ďalej zvyšovať svoje zlaté rezervy. Aj po 15 mesiacoch priamych nákupov predstavujú čínske zlaté rezervy približne 4 % celkových rezerv, čo je výrazne menej ako v prípade rezerv vyspelých centrálnych bánk.

George Milling-Stanley, hlavný stratég pre zlato v spoločnosti State Street Global Advisors, v nedávnom rozhovore pre Kitco News uviedol, že PBOC stanovila trend, ktorí nasledujú čínski spotrebitelia. Pred čínskym novým rokom Čína zaznamenala neukojiteľný dopyt po zlate, keďže výbery zo Šanghajskej burzy zlata v januári dosiahli najvyššiu úroveň od júla 2015 a boli druhé najvyššie v histórii.

Milling-Stanley uviedol, že nie je prekvapujúce, že centrálna banka a spotrebitelia navyšujú svoje investície do zlata, keďže ide o významné bezpečné aktívum v čase, keď ekonomika naďalej zápasí s problémami.

„Zlato ponúka ochranu a výkonnosť,” povedal. “Zlato vám vždy ponúkne ochranu, pretože zlato z historického hladiska vždy znižovalo volatilitu v správne vyváženom portfóliu. A časom vám zlato ponúkne aj výkonnosť, čím pomôže zvýšiť vaše výnosy.”

Zdroj: kitco.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre