Priepasť medzi mäkkými komoditami a obilninami sa zväčšuje

polnohospodarstvo

Mimoriadne teploty v tomto roku, čiastočne spôsobené El Niño, ktorý sa naďalej rozvíja v rovníkovej oblasti Tichého oceánu, majú za následok vysokú volatilitu v celom poľnohospodárskom sektore. Tento meteorologický fenomén má tendenciu prinášať dážď do Južnej Ameriky a suchá do Austrálie a častí Ázie. Niektorým oblastiam tak ublížili vysoké teploty a sucho, zatiaľ čo iné zasiahlo priveľa zrážok. Trend je však jasný: južná pologuľa utrpela väčšie škody ako severná, čo prehlbuje priepasť medzi výkonnosťou tzv. mäkkých komodít – ako je kakao, káva, bavlna a cukor na jednej strane a sektorom obilia a sóje na strane druhej.

Vplyvy fenoménu El Niño Zdroj: NOAA
Vplyvy fenoménu El Niño Zdroj: NOAA

Mäkké produkty vykazujú zatiaľ v tomto roku medziročný nárast o 32 %, zatiaľ čo sektor obilnín poklesol o 14 %. „Napriek obavám z počasia na začiatku vegetačného obdobia a obavám o Ukrajinu bola úroda po silnom vegetačnom období na severnej pologuli dobrá. Nižšie ceny pšenice, kukurice a sóje prispeli k zmierneniu inflačných tlakov na celom svete, no v produkčnej sezóne na južnej pologuli môžu obavy z horúcich teplôt v Austrálii a nadmerného dažďa v častiach Južnej Ameriky stále pretrvávať. Tu môžeme vidieť odlišný vplyv El Niño, ktorého sila môže v nasledujúcich mesiacoch narásť,“ vysvetľuje komoditný stratég Saxo Bank Ole Hansen.

Sektor mäkkých produktov mal naopak oveľa náročnejší rok. Mnohé z produktov sa pestovali v regiónoch od západnej Afriky po Indiu a Thajsko, ktoré boli vystavené extrémnym teplotám a suchu a tým pádom nižšej produkcii. Príkladom je kakao, ktoré sa obchoduje blízko 44-ročného maxima. Jeho dodávky do prístavov na Pobreží Slonoviny v tejto sezóne výrazne zaostávajú za tempom minulej sezóny. Cukor dosiahol 12-ročné maximum, čo je dôsledok preťaženia prístavov v Brazílii, druhého najväčšieho svetového exportéra, v čase, keď úrodu Indie trápilo sucho. To následne viedlo k obmedzeniam vývozu. „Nedostatok dažďa v októbri v dôsledku neutíchajúceho vplyvu El Niño by mohol signalizovať, že produkčné problémy krajiny budú pretrvávať aj v ďalšej sezóne, čo bude znamenať obmedzenie dodávok do roku 2025,“ varuje expert Saxo Bank. Rekordy prepisuje aj cena pomarančového džúsu.

Výkonnosť sektorov v poľnohospodárstve, Zdroj: Bloomberg, Saxo

Akcie firiem  súvisiacich s poľnohospodárstvom v indexe S&P Commodity Producers Agrobusiness Index, ktorý sleduje iShares Agribusiness UCITS ETF, sa medziročne obchodujú približne o 15 % nižšie a zhodou okolností korelujú so stratou zaznamenanou vo vyššie uvedenom obilnom indexe. „Kým pri priamych investíciách do potravinárskych komodít hrozí zosilnenie rizika vyplývajúceho z ďalšieho rastu cien, súčasťou riešenia môže byť naopak investícia do spoločností zapojených do tohto sektora. Priemysel sa totiž snaží optimalizovať výrobné metódy, aby mohol čeliť rastúcej hrozbe klimatických zmien,“ dodáva O. Hansen.

Medziročný rast poľnohospodárskych komodít v %, Zdroj: Bloomberg a Saxo
Komoditný analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre