Nákupný ošiaľ: centrálne banky pokračujú v hromadení zlata

Vykázané zlaté rezervy centrálnych bánk sa v septembri zvýšili o čistých 77 ton, pričom deväť krajín nakúpilo tonu a viac. Spolu so septembrovými nákupmi centrálne banky v treťom štvrťroku pridali čistých 337 ton zlata.

Najväčším nákupcom zlata bola opäť Čína, ktorá v septembri do svojich zásob pridala ďalších 26 ton zlata. Bol to 11. mesiac za sebou, čo Čína navýšila svoje zlaté rezervy. Ku koncu septembra Čína oficiálne držala 2 192 ton zlata, pričom sa špekuluje, že v držbe má viac zlata, než oficiálne ohlasuje.

V minulom roku došlo k veľkému neohlásenému nárastu držby zlata v centrálnych bankách. Medzi centrálne banky, ktoré často neoznamujú svoje nákupy, patria Čína a Rusko. Mnohí analytici sa domnievajú, že Čína nakupuje zlato, aby minimalizovala expozíciu voči doláru.

Ďalším veľkým nákupcom zlata v septembri bolo Poľsko, ktoré do svojich rezerv pridalo 19 ton. Turecko v septembri nakúpilo 8 ton zlata, Uzbekistan 9 ton a India 7 ton zlata.

Ďaľšími nákupcami v septembri boli:

  • Česká republika: 2 tony
  • Katar: 2 tony
  • Singapur: 1 tona
  • Kyrgyzstan: 3 tony

Minulý týždeň Svetová rada pre zlato (WGC) zvýšila svoj odhad, keď očakáva, že centrálne banky sa tento rok priblížia k rekordným nákupom z minulého roka. Celkové nákupy zlata centrálnymi bankami v roku 2022 dosiahli 1136 ton, čo bola najviac od roku 1950.

Zdroje: kitco.com; schiffgold.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre