Konflikt v Jemene: Investori sa ukryli v bezpečných prístavoch

Strach z novej vojny v Perzskom zálive dnes zahalil trhy do červena. Kým európske a americké akcie strácajú z dôvodu zvýšenej averzie voči riziku, o zisky majú postarané bezpečné prístavy ako zlato, japonský jen či americký dolár.

Prvýkrát od začiatku marca sa zlato obchoduje nad úrovňou 1200 dolárov za trójsku uncu, počas dňa siahlo až na 1218 USD.

Obchodníci varujú pred eskaláciou konfliktu v Jemene, ktorý sa pravdepodobne rozšíri do celého regiónu. Saudská Arábia a jej spojenci dnes ráno začali s bombardovaním husitských povstalcov a krvavý konflikt sa začal vyhrocovať. Irán, ktorý šitských povstalcov v Jemene podporuje, tento útok odsúdil. Proti sebe tak stoje dve veľké mocnosti Blízkeho východu, Saudská Arábia a Irán.

Pod tlakom sú dnes rizikové aktíva ako akcie – nemecký index DAX 30 ako aj Eurostoxx 50 stráca 1,26 %, v červenom sú ponorené aj americké akcie.

Podporu pociťuje americký dolár, ktorý sa okrem zvýšeného napätia na finančných trhoch môže oprieť o dnešné pozitívne dáta z USA. Dolárový index (DXY), ktorý sleduje vývoj amerického dolára voči košu hlavných mien, získava 0,19 % na 97,11. Zo statusu bezpečného prístavu ťaží aj japonský jen – USDD/JPY bol v ázijskom obchodovaní stlačený až na 118,50 jenov/dolár.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre