Zajtra to začne. ECB vytasí multimiliardovú zbraň

Zajtrajší deň je pre Európsku centrálnu banku (ECB) deň s veľkým „D“. Od pondelka 2. marca totiž začne s nákupmi dlhových cenných papierov na finančných trhoch (tzv. QE) a to v hodnote 60 miliárd eur mesačne.

Ako už centrálna banka avizovala, v tomto multimiliardovom stimule chce pokračovať aspoň do konca septembra 2016. To znamená, že celkovo objem nákupov dlhopisov dosiahne bilión eur, pričom cieľ je jasný – ECB chce zastaviť pokles spotrebiteľských cien a opäť „nakopnúť“ chorľavú ekonomiku eurozóny.

Podarí sa však sľub ECB splniť? Deflačné tlaky sú čoraz silnejšie, o čo sa stará aj nízka cena ropy. Dosiahnuť inflačný cieľ 2 % nebude nič ľahké, veď ešte v januári ceny v menovej únii klesali o 0,6 %. Aj keď si odmyslíme vplyv cien energií, ceny sú stále hlboko pod cieľom ECB.

Na blížiace sa QE Európskej centrálnej banky už v predstihu zareagovali finančné trhy. V piatok európske akcie uzavreli na čerstvom 7-ročnom maxime a výnosnosť európskych štátnych dlhopisov osciluje okolo rekordných miním.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre