10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

Dnes bol opäť v celku zaujímavý deň, ktorý nám priniesol množstvo nových udalostí. Poďme sa na ne pozrieť.

1. Zlato sa opäť zelená. Aktuálne získava 0,43 % na 1252 dolárov za trojskú uncu, čo je najvyššia úroveň za posledných 5 týždňov. Dôvodom ziskom sú očakávania, že Federálny rezervný systém (Fed) zrejme nepristúpi k tak skorému zvyšovaniu sadzieb ako sa predpokladalo. Obchodníci tvrdia, že slabší dolár môže v súčasnosti poskytnúť podporu drahým kovom.

2. Akcie Apple dnes získavajú viac ak 2 percentá. Výsledky spoločnosti za tretí kvartál pokorili očakávania trhu. Aj keď predaje tabletu iPad opäť poklesli, o milé prekvapenie sa postaral iPhone 6 a počítače Mac.

3. Z amerického trhu realít dorazila potešujúca správa. Predaje existujúcich domov v USA sa v septembri zvýšili o 2,4 percenta na 5,17 milióna domov. Ekonómovia počítali s nárastom len o 1 % na 5,1 milióna.

4. Ropný magnát Christophe de Margerie, ktorý kormidloval francúzsku ropnú spoločnosť Total,  je mŕtvy. Margerie zahynul pri dnešnej leteckej havárii v Moskve, kde došlo ku kolízii lietadla so snežným pluhom.

5. Čínska ekonomika spomaľuje. HDP krajiny v treťom kvartáli rástol o 7,3 %, čo je najpomalšie tempo rastu čínskej ekonomiky od prvého kvartálu 2009. Analytici oslovení agentúrou Bloomberg počítali s ešte slabším rastom na úrovni 7,2 %.

6. Počas dnešného obchodovania v Ázii sa investori sústredili na dáta z Číny, ktoré signalizujú hospodárske ochladenie. Obzvlášť výrazné straty zaznamenali japonské akcie, ktoré zmazali pozitívny štart do tohto týždňa. Japonský akciový index Nikkei 225 stratil 2,03 % na 14 803 bodov.

7. Finančné trhy dnes vyčkávali aj na kvartálne správy obrov Coca Cola či McDonalds. Tu si môžete pozrieť, ako vyzeralo ich hospodárenie v uplynulom štvrťroku.

8. Škandál okolo manipulácie devízových kurzov môže najväčšej nemeckej banke Deutche Bank priniesť mastnú pokutu. Citigroup vo svojej štúdii píše, že trest sa môže vyšplhať až na 5,1 mld. eur

9. Plynárenský obor Gazprom informoval, že v tomto roku chce navýšiť svoje investície v projektoch až o 220 miliárd rubľov (4,2 mld.eur). Dôvodom sú vyššie investície v Ázii – v dôsledku sankcií západu Gazprom zvažuje presunúť viac kapitálu na iné trhy.

10. Cena ropy zastavila pokles – dnes ropa Brent dražie o 0,77 % na 85,9 09 dolára za barel, cena americkej WTI získava 0,35 % na 82,165 dolára za barel. O zisky sa postarali lepšie než očakávané dáta z Číny, čo signalizuje rastúci dopyt po čiernom zlate.

[mc4wp_form]

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre