10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. “Chystám sa poslať otvorený list riaditeľovi Apple. Verím, že ho zaujme.” Takto sa na Twitteri vyjadril finančník Icahn. Známy investor, ktorý drží 53 miliónov akcií Apple, sa už v minulosti stretol s T. Cookom, aby ho presvedčil k vyšším dividendám a spätnému odkupu akcií. Aj v tomto liste Icahn tvrdí, že akcie Apple sú podhodnotené a spoločnosť by mala zvážiť spätný odkup.

2. Japonské strojné objednávky rástli silnejšie než sa počítalo. V auguste v porovnaní s júlom vzrástli o 4,7 %, čo prekonalo očakávania analytikov. Pozrite si tiež aktuálne komentáre šéfa Bank of Japan.

3. Svetový trh s osobnými počítačmi pokračuje v oslabovaní. Ako vyplýva zo správy výskumnej spoločnosti IDC, v treťom kvartáli došlo na trhu s PC k poklesu o 1,7 % na 78,5 milióna predaných zariadení. Podľa spoločnosti Gartner tržby v treťom štvrťroku oslabili o 0,5 % na 79,4 milióna predaných počítačov.

4. Po poklese priemyselných objednávok a výroby bolo v Nemecku ohlásené ďalšie sklamanie. V auguste v porovnaní s júlom sa nemecký export prepadol o 5,8 %, čo je najväčší pokles od začiatku roka 2009. Ekonómovia oslovení agentúrou Bloomberg počítali s poklesom o 4 %

5. Výsledková sezóna začala pozitívne. Už tradične ju otvára spoločnosť Alcoa, ktorá svojimi výsledkami za tretí kvartál prekonala očakávania trhu. Zobraziť výsledky spoločnosti Alcoa,

6. Žiadosti o podporu v nezamestnanosti v USA minulý týždeň nečakane poklesli. Oproti minulému týždňu sa ich počet znížil o 1000 na 287 tisíc žiadostí. Ekonómovia počítali s hodnotou 295 tisíc žiadostí.

7. Talianska vláda na čele s Matteom Renzim „prežila“ hlasovanie o dôvere. V prípade neúspechu by musel Renzi odstúpiť. Renzi je talianskym premiérom už 8 mesiacov.

8. Ceny londýnskych nehnuteľností začali spomaľovať, čo je prvý pokles cien od roku 2011.

9. Ruská centrálna banka aj naďalej intervenuje za silnejší rubeľ. Od začiatku roka na podporu meny vydala rezervy vo výške ž 55 miliárd dolárov. Len od začiatku októbra banka minula 18,5 miliardy dolárov, aby zmiernila pád kurzu ruskej meny voči euru aj doláru.

10. Ako dnes na svojom zasadnutí informovala Bank of England, menová politika krajiny zostáva bezo zmeny. Kľúčová úroková sadzba zostáva na úrovni 0,50 %, nemení sa ani objem nákupov dlhopisov.

[mc4wp_form]

Komentáre