Svet je dosť veľký pre USA aj Čínu, hovorí ministerka Yellenová

Janet Yellenová

Svet je dostatočne veľký na to, aby sa darilo Spojeným štátom aj Číne. V nedeľu to uviedla americká ministerka financií Janet Yellenová, ktorá ukončila svoju návštevu Pekingu zameranú na stabilizáciu vzťahov medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami.

Yellenová po rokovaniach vyhlásila, že mala „priame, vecné a produktívne“ rozhovory s novým čínskym hospodárskym vedením vrátane premiéra Li Čchianga a Pan Gongshenga, nového šéfa čínskej centrálnej banky.

„Žiadna návšteva nevyrieši naše problémy zo dňa na deň. Očakávam však, že táto cesta pomôže vybudovať odolný a produktívny komunikačný kanál,“ povedala Yellenová na tlačovej konferencii v Pekingu. Americká ministerka financií verí, že tieto bilaterálne stretnutia poslúžia ako krok vpred v posilnení americko-čínskych vzťahov.

„Veríme, že svet je dostatočne veľký na to, aby obe naše krajiny prosperovali. Oba národy majú povinnosť zodpovedne riadiť tento vzťah: nájsť spôsob, ako spolu fungovať a podieľať sa na globálnej prosperite,“ povedala Yellenová.

USA v uplynulých mesiacoch uvalili sankcie na čínske spoločnosti a tiež presadili, aby spojenci v Japonsku a Holandsku obmedzili predaj moderných polovodičov do Číny. Yellenová však zopakovala, že Spojené štáty sa nesnažia oddeliť od Číny, čo by podľa nej bola „katastrofa pre obe krajiny a destabilizujúce pre svet“.

Ministerka financií USA tiež uviedla, že Spojené štáty budú naďalej prijímať cielené opatrenia na ochranu svojich národných bezpečnostných záujmov a záujmov svojich spojencov, pričom sa uistia, že tieto opatrenia sú transparentné a zamerané na jasné ciele.

Yellenovej cesta sa uskutočnila len niekoľko dní po tom, ako prišla čínska odveta v technologickej vojne s USA, keď Čína oznámila obmedzenia na vývoz dvoch strategických materiálov potrebných na výrobu polovodičov. Tento krok bol vnímaný ako reakcia na zákaz Bidenovej administratívy pokročilého predaja čipov do Číny, ktorý bol oznámený vlani v októbri.

Aj keď Peking aj Washington naznačujú, že tieto diskusie na vysokej úrovni budú pokračovať, najpálčivejší aspekt bilaterálnych vzťahov, ktorým je najmä hádka o prístup k vyspelým technológiám, môže vzťahy opäť vyhrotiť.

Zdroje: cnn.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre