Moody’s posiela varovanie USA: váš elitný rating je ohrozený

Americká ratingová agentúra Moody’s Investors Service zhoršila výhľad ratingu Spojených štátov zo stabilného na negatívny. Zdôvodňuje to predovšetkým vysokými fiškálnymi deficitmi a vnútropolitickými nezhodami. Administratíva prezidenta Joea Bidena tento krok agentúry kritizovala.

„Na pozadí vyšších úrokových sadzieb, bez účinných opatrení fiškálnej politiky na zníženie vládnych výdavkov alebo zvýšenie príjmov, Moody’s očakáva, že fiškálne deficity USA zostanú veľmi vysoké, čo výrazne oslabí dostupnosť dlhu,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Ratingová agentúra upozorňuje aj na politické problémy v USA. „Pokračujúca politická polarizácia v americkom Kongrese zvyšuje riziko, že nasledujúce vlády nebudú schopné dosiahnuť konsenzus na fiškálnom pláne, ktorý by spomalil pokles schopnosti splácať dlhy,“ uvádza Moody’s.

Predstavitelia americkej vlády tento krok odmietajú: „Nesúhlasíme so znížením na negatívny výhľad,“ uviedol vo vyhlásení námestník ministra financií Wally Adeyemo. Ako dodal, „americká ekonomika zostáva silná a štátne dlhopisy sú popredným bezpečným a likvidným aktívom na svete.“

Zníženie výhľadu zo strany Moody’s síce automaticky neznamená, že zníži hodnotenie úverovej spoľahlivosti Ameriky, zvyšuje to ale šance, že sa tak môže stať. Pred pár mesiacmi agentúra Fitch znížila rating úverovej spoľahlivosti USA z najvyššieho stupňa AAA na AA+. Moody’s je posledná z trojice agentúr, ktorá zatiaľ úverovú spoľahlivosť USA hodnotí najvyšším stupňom.

Zdroje: cnn.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre