Hodiny tikajú. Podarí sa USA vyhnúť bankrotu?

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (Wikimedia)

Spojené štáty americké stoja pred reálnou hrozbou bankrotu. V prípade, že sa demokrati a republikáni nedohodnú na zvýšení tzv. dlhového stropu, hrozí, že USA začiatkom júna nesplnia svoje záväzky a dostanú sa do platobnej neschopnosti.

Diskusie o navýšení dlhového stropu pokračujú, no dohoda je zatiaľ v nedohľadne. Čas sa kráti, no politici v USA nevedia nájsť spoločnú reč. Síce sa podľa politikov dosiahol menší pokrok, stále sa nepodarilo dospieť k potrebnému kompromisu. Kríza sa stupňuje a americký prezident Joe Biden sa kvôli vyjednávaniu rozhodol skrátiť svoju cestu po Ázii.

Biden za pätovú situáciu viní republikánsku stranu, ktorá podľa neho drží ekonomiku ako rukojemníka. „Amerika nemôže nesplatiť svoj dlh. Ak by sme to dopustili, bola by to katastrofa. Bolo by to zničujúce pre Ameriku a úprimne povedané pre celý svet,“ uviedol prezident.

Spor o dlhovom strope poukazuje na jeden zo základných ideologických rozdielov medzi dvoma hlavnými americkými politickými stranami. Republikáni navýšenie dlhového limitu podmieňujú rozpočtovými škrtmi, keďže rastúce vládne výdavky sú pre nich signálom, že sa vláda vymyká kontrole.

Posledné kolo rokovaní ale prináša záblesk nádeje, že sa dlhovej katastrofe podarí vyhnúť. Aj keď líder republikánskej väčšiny Kevin McCarthy priznal, že obe strany sú od seba naďalej vzdialené, po rokovaniach dodal: „Do konca týždňa je možné dosiahnuť dohodu. Dohodnúť sa nie je také ťažké.“

Americké ministerstvo financií v pondelok opäť varovalo, že vláde by už 1. júna mohli chýbať peniaze na zaplatenie svojich účtov. Podľa slov ministerky financií Janet Yellenovej by „nesplatenie dlhu USA spôsobilo ekonomickú a finančnú katastrofu.“

Pripomeňme, že blízko defaultu boli USA v roku 2011, no zákonodarcovia uzavreli dohodu len niekoľko hodín pred konečným termínom. Napätá patová situácia v tom čase ale viedla k zníženiu ratingu USA a prepadu na akciovom trhu.

Neistota ohľadom navýšenia dlhového stropu dolieha na finančné trhy aj teraz. Výnosy pokladničných poukážok americkej vlády rastú a nervózne sú aj akciové trhy – akciový index Dow Jones včera stratil 1 % a dostal sa na najnižšiu úroveň za posledný mesiac.

Čo je dlhový strop?

Dlhový strop alebo dlhový limit je zákon, ktorý stanovuje, koľko peňazí si môže vládať požičať na zaplatenie svojich účtov. Ide o rôzne platby, ako napr. mzdy federálnych zamestnancov, platby sociálneho zabezpečenia či úroky zo štátneho dlhu. Strop v súčasnosti predstavuje približne 31,4 bilióna dolárov. Tento limit bol prekročený už v januári, ale americké ministerstvo financií použilo „mimoriadne opatrenia“, aby vláde poskytlo hotovosť a prinieslo viac času na vyriešenie problému.

V prípade, že by Kongres nezvýšil dlhový strop, vláda by nebola schopná plniť svoje záväzky. A ak by USA prestali platiť úroky zo svojho dlhu, znamenalo by to, že sa krajina dostáva do platobnej neschopnosti.

Zdroje: cnn.com; bbc.co.uk;

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre