Štátny dlh USA dosiahol rekordné maximum 32 biliónov dolárov

americký dolár

Štátny dlh USA dosiahol k 16. júnu historicky najvyššiu hodnotu 32,04 bilióna dolárov. Vyplýva to z denného výkazu ministerstva financií. Toto číslo zahŕňa približne 25 biliónov dolárov dlhu držaného verejnosťou a približne 7 biliónov dolárov vnútrovládneho dlhu.

Tento stav nastal menej ako dva týždne po tom, ako americký prezident Joe Biden podpísal Zákon o fiškálnej zodpovednosti. Týmto ustanovením sa pozastavuje dlhový strop na 19 mesiacov, čo znamená, že vláda môže pokračovať v požičiavaní peňazí až do konca roku 2024. Dlhový strop bol predtým zvýšený v decembri 2021 na 31,4 bilióna dolárov.

Dňa 3. júna dosahoval celkový národný dlh 31,47 bilióna dolárov, ale bezprostredne po tom, ako Biden podpísal spomínaný zákon, sa federálny dlh zvýšil o takmer 400 miliárd dolárov.

Hoci zákon, ktorý Biden podpísal, obsahuje pre nasledujúce desaťročie aj škrty vo výdavkoch vo výške približne 1,5 bilióna dolárov, podľa rozpočtového návrhu Bidenovej administratívy na rok 2024 sa predpokladá, že hrubý štátny dlh do roku 2033 prekročí 50 biliónov dolárov.

Zdroj: theepochtimes.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre