Saudi a SAE varujú pred nebezpečenstvom vojny, keďže napätie v regióne sa stupňuje

Mohammed bin Salman
Mohammed bin Salman (Foto: Flickr/Palácio do Planalto)

Ako informuje agentúra Bloomberg, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty (SAE) vydali v stredu spoločné vyhlásenie, v ktorom vyzývajú na maximálnu “zdržanlivosť”, aby sa Blízky východ vyhol „nebezpečenstvu vojny a jej hrozivým následkom“.

Vyjadrenia prišli po telefonáte medzi saudskoarabským korunným princom Mohammedom bin Salmanom a prezidentom SAE Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom. Po sobotňajšom raketovom útoku Iránu na Izrael sa napätie v regióne stupňuje.

Izrael zvažuje odpoveď na útok z iránskej pôdy. Teherán ale uvádza, že ide o odvetu za izraelský letecký útok na jeho konzulát v Damasku, pri ktorom začiatkom mesiaca zahynulo niekoľko jeho najvyšších veliteľov.

Ako informovala štátna tlačová agentúra SAE WAM, obaja lídri arabských krajín Perzského zálivu diskutovali o vývoji na Blízkom východe a o nebezpečných dôsledkoch pre bezpečnosť a stabilitu. Telefonát inicioval líder SAE, uviedla saudskoarabská štátna tlačová agentúra SPA.

SAE majú s Izraelom formálne diplomatické vzťahy, zatiaľ čo Saudská Arábia viedla Spojenými štátmi podporované rozhovory o normalizácii vzťahov, ktoré však skomplikovala vojna v Gaze.

Spojené štáty, západní spojenci a arabské štáty vyzvali Izrael, aby sa zdržal reakcie, ktorá by región vtiahla do rozsiahleho konfliktu. Saudskoarabský korunný princ tiež prijal telefonát od vládcu Kataru a diskutoval o vojenskej eskalácii.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre