Vojna na Ukrajine môže výrazne zmeniť Nemecko

Investície do obrany a vojenských technológií v dôsledku vojny na Ukrajine nabrali turbo rýchlosť. Rok 2023 sa môže stať novým rekordným rokom v tejto oblasti.

Tento trend sa odráža aj v európskych rozpočtoch na obranu, ktoré sa zvyšujú veľmi rýchlym tempom. V nasledujúcich piatich rokoch sa očakáva ročný rast týchto rozpočtov o viac ako 10 %. Štáty strednej a západnej Európy minulý rok v oblasti obrany utratili až 345 miliárd dolárov, čo je v reálnom vyjadrení viac, než výdavky v roku 1989, teda v poslednom roku studenej vojny. Týmto sa krajiny strednej a západnej Európy dostali na úroveň porovnateľnú s východnou Áziou v oblasti obranných výdavkov.

Source: Financial Times

Geopolitická situácia sa na základe vojny na Ukrajine výrazne zmenila a prispela k rýchlej fragmentácii svetových trhov. Tento proces núti globálne dodávateľské reťazce prispôsobiť sa novým potrebám multipolárneho sveta.

USA a Čína už od začiatku Trumpovej administratívy aktívne reagovali na túto dynamiku. Naopak, Európa sa zdráhala prispôsobiť sa z dôvodu úzkych obchodných vzťahov s Čínou a najmä kvôli Nemecku, ktoré bolo závislé od predaja technológií Číne a získavania lacnej energie, najmä z Ruska. Avšak vojna na Ukrajine a snaha Ruska oslabiť Európu prostredníctvom exportu energií prinútili Európu nechtiac zapojiť sa do tejto hry.

„Investičný cyklus, ktorý sa v Európe rozbehol v dôsledku vojny na Ukrajine, by sme nemali podceňovať. Môže sa stať najväčšou hnacou silou Nemecka, ktorá mení svoje vnímanie sveta a svoju úlohu ako najväčšej európskej ekonomiky. Zvýšené zameranie sa na obranu je to, čo by mohlo Nemecko definitívne vytiahnuť z úsporného režimu a preniesť ho do režimu míňania. Energetická kríza je ďalším katalyzátorom toho, aby Nemecko čoraz viac investovalo do infraštruktúry,“ hovorí Peter Garnry, akciový stratég Saxo Bank.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre