5 noviniek, o ktorých by ste dnes mali vedieť!

1. Kým v septembri minulého roka stáli 705 dolárov, dnes poklesli pod 400 dolárov, no pred uzavretím trhu ustáli na hodnote 402 dolárov.

Reč je o akciách americkej spoločnosti Apple, ktoré dnes stratili nepríjemných 5,50 %. Hodnota akcií sa pod úroveň 400 dolárov dostala prvýkrát od decembra 2011.

Za dnešný výpredaj Apple akcií môže nepriaznivá štvrťročná prognóza pre spoločnosť Cirrus Logic’s, ktorá je dodávateľom čipov pre Apple. Nepriaznivé vyhliadky prebudili obavy o zhoršený dopyt po zariadeniach iPad a iPhone.

2. Slovinsko si prostredníctvom stredajšej aukcie dlhopisov požičalo celkom 1,1 miliardy eur, pričom cieľ bol stanovený na 500 mil. eur. Slovinsko je tak prvou postkomunistickou krajinou, ktorá na dlhopisovom trhu predala dvojnásobok plánovaného objemu emisie. Dlh bol refinancovaný prostredníctvom dlhopisov s 18-mesačnou splatnosťou, kde úrok dosiahol 4,15 %..

3. Ako uvádza Béžová kniha americkej centrálnej banky FED, ekonomika Spojených štátov rastie miernym tempom.  Oproti poslednej správe publikovanej 6. marca je najnovší report o niečo pozitívnejší, keď v regiónoch New York a Dallas hlási rýchlejší rast.

Beige book poskytuje neoficiálny náhľad do vnútra ekonomiky, a to dva týždne pred zasadnutím Federálneho výboru pre voľný trh (FOMC).  Správa je publikovaná 8 krát v roku a je zostavená na základe reportov z 12 pôsobísk FED-u.

4. Akcie americkej veľkobanky Bank of America dnes utrpeli takmer 5 %-nú porážku, za čo môže sklamanie v podobe prvokvartálových výsledkov.

Aj keď banka zarobila takmer 4-násobok toho čo minulý rok, Wall Street počítal s väčšími ziskmi. Aj keď finančný dom pristúpil k masívnemu znižovaniu pracovných miest a nižšie sú aj straty z úverov, pozorovatelia trhu hovoria o tlaku na ziskovosť hlavného biznisu. Bank of America si z prvých troch mesiacov tohto roka odnáša zisk vo výške 2,62 mld. dolárov.

5. Francúzska vláda dnes v Paríži revidovala svoje vyhliadky tohtoročného rastu. Podľa najnovších prognóz tak očakáva iba slabučký nárast ekonomiky o 0,1 %. Doteraz sa predpovedalo, že francúzska ekonomika by mala v tomto roku rásť o 0,8 %. Verejné zadlženie krajiny by v tomto roku malo vzrásť na 93,6 % a v roku 2014 na rekordných 94,3 %.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre