Dow Jones získal viac ako 500 bodov a zaznamenal najlepší mesiac v tomto roku

Americký akciový index Dow Jones sa vo štvrtkovom obchodovaní vyšplhal na nové tohtoročné maximum. Ťažil z nových údajov o zmiernení inflácie a tiež silných výsledkov spoločnosti Salesforce za tretí štvrťrok.

Dow Jones včera posilnil o 520 bodov, teda o 1,5 % na 35 950,89 bodov a so ziskom takmer 9 % uzavrel najlepší mesiac v tomto roku.

Pre všetky tri hlavné americké akciové indexy bol november jedným z najvýkonnejším mesiacov roka 2023. Širší index S&P 500 si v novembri polepšil o viac ako 8 % a Nasdaq sa zvýšil o približne 10 %, čo predstavuje ich najlepší mesiac od júla 2022. Dow sa medzitým dokázal zbaviť trojmesačnej série strát, pričom vzrástol o približne 8,8 % a zaznamenal najlepší mesiac od októbra 2022.

Akcie Salesforce včera vzrástli o 9,40 % po tom, ako spoločnosť vykázala silné kvartálne výsledky. Firma, ktorá sa zaoberá cloudovým a podnikovým softvérom, dosiahla tržby 8,72 mld. dolárov a zisk na akciu 2,11 USD, čo prekonalo očakávania Wall Street. Salesforce okrem toho predpovedá, že tržby vo štvrtom štvrťroku dosiahnu 9,18 až 9,23 miliardy USD a upravený zisk 2,25 až 2,26 USD na akciu, čo je viac ako odhadujú analytici.

Včerajší pokles akcií technologických obrov ako Nvidia a Meta, ktoré klesli o 2,9 %, resp. 1,5 %, zaťažili technologický Nasdaq. Index S&P 500 si za deň pripísal 0,4 %, zatiaľ čo Nasdaq klesol o 0,2 %.

Investorov včera povzbudili aj správy o zmiernení inflácie. Po zahrnutí cien plynu a potravín sa celkový index PCE minulý mesiac nezmenil, čo je prvýkrát od júla 2022, keď ceny na mesačnej báze nerástli. Nálade investorov vo štvrtok pomohol aj prekvapivý pokles inflácie v eurozóne v novembri na 2,4 %.

Navyše, prezident newyorského Fed-u John Williams vo štvrtok povedal, že americká centrálna banka (Fed) pravdepodobne dosiahla vrchol zvyšovania sadzieb. Dodal však, že sadzby by sa mohli opäť zvýšiť, ak sa inflačné tlaky nebudú naďalej zmierňovať.

Graf: Vývoj akciového indexu Dow Jones

Zdroje: cnn; reuters

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre