Wall Street po NFP reporte klesá. Nvidia stráca viac ako 5 %

akcie burza

Americké akcie zmazali zisky, ktoré zaznamenali na začiatku dnešného obchodovania. Index S&P 500 v čase publikovania tohto článku stráca 0,71 %, Nasdaq Composite odpisuje 1,20% a Dow Jones oslabuje o 0,16 %.

Obchodníci posudzujú dnes zverejnené údaje z amerického trhu práce (report NFP), ktoré dopadli zmiešane. Americká ekonomika vo februári vytvorila viac pracovných miest, ako sa očakávalo, no decembrové a januárové údaje boli revidované výrazne nadol.

Ekonomika mimo poľnohospodársky sektor vytvorila približne 275.000 pracovných miest, pričom analytici počítali s nárastom 198 tisíc miest. V januári po revízii vzniklo 229.000 pracovných miest, pôvodne sa uvádzal údaj 353.000. V decembri ekonomika vytvorila 290-tisíc miest, čo je o 43-tisíc menej, než sa pôvodne uvádzalo.

Priemerná hodinová mzda medzi mesačne vzrástla o 0,1%, čo je pokles z 0,5% v januári. Miera nezamestnanosti sa medzitým vyšplhala na 3,9 %, čo je dvojročné maximum. Očakávalo sa, že tento údaj zostane na rovnakej úrovni 3,7 %.

„Ak sa ekonomike podarí naďalej vytvárať nové pracovné miesta bez toho, aby došlo k opätovnému rastu miezd, Fed dosiahne svoje mäkké pristátie,“ uviedla Seema Shah zo spoločnosti Principal Asset Management.

„Inými slovami, táto správa potvrdzuje, že trh práce je silný – ale nie prehriaty – čo znamená, že Fed je stále na dobrej ceste k zníženiu sadzieb v tomto roku,“ hovorí Sonu Varghese zo spoločnosti Carson Group.

Predseda Fedu Jerome Powell, ktorý tento týždeň vypovedal pred zákonodarcami, uviedol, že podľa neho sa trh práce dostáva do lepšej rovnováhy medzi ponukou a dopytom. Naznačil tiež, že centrálna banka sa blíži k dôvere, ktorú potrebuje na to, aby mohla začať znižovať úrokové sadzby.

Akcie výrobcu čipov Nvidia (NVDA), ktoré včera uzavreli na rekordnom maxime, strácajú viac ako 5 %. Pod ešte väčší tlak sa dostali akcie Marvell Technology Inc (MRVL), ktoré odpisujú cez 10 % po tom, čo prognóza spoločnosti na prvý štvrťrok zaostala za odhadmi analytikov.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre